Mihai Popșoi, despre protestul anunțat de Partidul Șor: Un gest de exploatare a sărăciei

  • 17 Septembrie 2022 09:31
Mihai Popșoi, despre protestul anunțat de Partidul Șor: Un gest de exploatare a sărăciei

O încercare de a capitaliza politic nevoile și sărăcia oamenilor. Astfel califică vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, protestul anunțat de Partidul Șor pentru duminică, 18 septembrie. Potrivit deputatului PAS, există semnale că oamenii ar fi forțați să vină la proteste, în caz contrar sunt amenințați că-și vor pierde locurile de muncă. Popșoi califică drept „clounadă” și decizia deputaților Partidului Șor de a merge la Moscova pentru a negocia un preț mai mic la gaz. Vicepreședintele Parlamentului spune că, și fără intervenția deputaților Partidului Șor, prețul la gaz s-ar putea înjumătăți din octombrie, dacă Federația Rusă va continua livrările de gaze, pentru că formula de calcul este mai avantajoasă în perioada rece a anului, transmite IPN.

Potrivit unei scrisori expediate de organizatorii protestului primarului general Ion Ceban, la 18 septembrie, Partidul Șor planifică să aducă în centrul Chișinăului 50 de mii de oameni. De asemenea, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, l-a informat pe Ion Ceban că organizatorii  doresc un protest cu „caracter non-stop”, cu posibilitatea instalării corturilor în fața sediului instituției prezidențiale. Reprezentanții guvernării califică protestul organizat de Partidul Șor drept un gest cinic de obținerea a capitalului politic pe seama sărăciei oamenilor.

„Vin semnale de la instituții publice din Orhei că oamenii sunt amenințați că își pierd job-ul dacă nu participă la proteste, așa cum se întâmpla pe perioada lui Plahotniuc. Altora li se oferă bani pentru a încerca să adune cât mai mulți oameni. Oameni care ar veni la protestul lui Șor din spiritul lor civic vă dați seama că sunt puțini. Este o încercare de a destabiliza situația, de a capitaliza politic nevoile prin care trec oamenii, cetățenii înțeleg acest lucru. Din banii furați încearcă să corupă oamenii. E un gest de disperare din partea celor fugari, certați cu justiția. Un gest cinic de exploatare a sărăciei. Cetățenii au suficient discernământ pentru a înțelege unde e loc de protest pașnic, civic, și unde e protest meschin, menit să destabilizeze lucrurile”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

De asemenea, vicepreședintele Parlamentului a calificat drept ridicolă încercarea deputaților Partidului Șor de a merge la Moscova pentru a negocia un preț mai bun la gaz. „Este un truc politic, o clounadă. E ușor ridicol că unii politicieni din Federația Rusă dau curs contactelor cu Partidul Șor. Este un partid cu care un politician onest, care se respectă, nu ar colabora. Sunt ridicole încercările Partidului Șor de a merge la Moscova, nu au decât să o facă. De fapt, prețul la gaz din octombrie ar trebui să scadă pentru că se schimbă formula de calcul și ar trebui să fie o scădere de 50% și, din acest motiv, s-ar putea ca Federația Rusă să nu mai dea curs obligațiilor contractuale și să nu ne mai ofere gaz. Dacă din motive politice Gazprom va sista livrările, vom găsi gaz. Va fi la un preț mai mare, dar vor exista compensații”, a spus Mihai Popșoi.

Partidul politic Șor organizează o acțiune de protest față de guvernarea PAS, duminică, 18 septembrie, în fața Președinției. Deputatul fugar Ilan Șor a făcut apel către reprezentanții tuturor formațiunilor politice să se alăture manifestației, fără drapele de partid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău