Mihai Mogîldea, despre politica externă echilibrată, promovată de către Igor Dodon și Guvernul Chicu | Cred că în acest an nu se va reuși avansarea relațiilor cu România și Ucraina

  • 23 Februarie 2020 12:26
Mihai Mogîldea, despre politica externă echilibrată, promovată de către  Igor Dodon și Guvernul Chicu | Cred că în acest an nu se va reuși avansarea relațiilor cu România și Ucraina

Politica externă echilibrată, promovată de către președintele Igor Dodon și Guvernului Chicu este lipsită de credibilitate și nu a adus rezultate importante pentru Republica Moldova, consideră expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea. El atenționează că, dosarul politicii externe se află într-o situație complicată, fiind marcat de semi-izolare la nivelul interacțiunii diplomatice cu țările membre ale Uniunii Europene și țările vecine.

„Vedem că, deja, se încearcă organizarea unor vizite pentru președintele, pentru prim-ministru în capitalele europene, lucru care nu prea s-a întâmplat în ultimele trei, patru luni  pentru că Guvernul s-a aflat într-o stare de semi-izolare. Și, desigur, se încearcă foarte mult organizarea unor vizite la București și Kiev fiindcă acolo ar fi o șansă bună de a arăta că relațiile cu Ucraina și România au fost relansate. Din păcate, orientarea pro-estică a președintelui Dodon și a Guvernului Chicu nu reușește să readucă relațiile cu UE în făgașul normalității, într-o stare de optimism, așa cum a fost în mandatul Maiei Sandu. Acest lucru este probat și de declarațiile lui Luc Devigne care au fost făcute în cadrul Comitetului de Asociere UE-RM”, a subliniat Mihai Mogîldea.

În context, expertul  menționează că dacă nu vor exista progrese majore în următoarea perioadă în anchetarea fraudei bancare și în avansarea unui proiect de reformă a justiției, care să includă toate recomandările venite de la Comisia de la Veneția, de la partenerii europeni, nu vom reuși să avansăm în relația cu Uniunea Europeană, mai ales că anul acesta se negociază noua agendă de asociere. În funcție de realitățile politice de la Chișinău vor fi setate anumite obiective legate  de această agendă de asociere pentru următorii patru ani dar și pentru viitorul Parteneriatului Estic al cărui summit va avea loc în luna iunie la Bruxelles, a adăugat expertul.

Cât privește relațiile cu țările vecine, nici aici situația nu este mai bună, constată Mihai Mogîldea.

„Cred că în acest an nu se va reuși avansarea relațiilor cu România și Ucraina, mai ales că, în relația cu România în aprilie se va sărbători zece ani de la semnarea acelui document privind parteneriatul strategic între cele două părți. Deci, ar fi fost o bună ocazie de a seta un nou plan de acțiuni, dar în condițiile actuale eu nu cred că acest lucru se va întâmpla. Iar pe dimensiunea relațiilor cu Ucraina sunt mai multe dosare care se află într-o stare de stagnare la momentul actual. Vorbim, în primul rând, despre deschiderea punctelor comune la frontieră, dosar care este negociat, în paralel, cu dosarul hidrocentralei de pe Nistru. În cazul în care nu există dialog politic în procesul de negocieri, ambele dosare vor stagna”,, a subliniat Mihai Mogîldea. 

România și Ucraina vor păstra, cel mai probabil, o reticență vizibilă față de guvernarea de la Chișinău și nu se vor angaja într-o nouă agenda de acțiuni cu Republica Moldova până la alegerile prezidențiale din toamnă, consideră expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău