Migranții moldoveni nu își cunosc drepturile

  • 18 Octombrie 2013 10:14
Migranții moldoveni nu își cunosc drepturile

Migranții moldoveni nu își cunosc drepturile atunci când ajung să muncească peste hotare și acceptă salarii mici și condiții de muncă necorespunzătoare, arată datele Centrului de Informare a Muncitorilor Migranți.

De asemenea, cei care apelează la serviciile agențiilor private pentru a găsi un loc de muncă în afara țării, nu știu că acestea nu au dreptul să le ceară bani pentru serviciile oferite. Astfel, taxele ilegale pentru aceste servicii variază de la câteva sute, la câteva mii de euro. 

Pe parcursul unui an de activitate, Centrul de Informare a Muncitorilor Migranți a oferit asistență juridică pentru 400 de persoane. În jumătate dintre cazuri solicitanții s-au interesat de drepturile pe care le au în țările în care muncesc. Astfel, mulți dintre ei au acceptat salarii mai mici decât cetățenii din țările respective sau condiții proaste de muncă, a subliniat directorul centrului, Svetlana Boincean.

80 de cetățeni moldoveni au apelat la agenții private pentru a-și găsi o slujbă peste hotare. Cu toții au spus că li s-au cerut bani, deși potrivit legii, agenții economici nu au dreptul să perceapă plăți sau comisioane, întrucât angajatorul este cel care achită pentru aceste servicii.

În plus, spune juristul Centrului de Informare a Muncitorilor Migranți, Mihai Cebotari, aceste firme nu le oferă migranților contracte de muncă, ci doar un contract de informare, în care este scrisă doar adresa și numărul de telefon al potențialului angajator. Astfel, multe persoane s-au plâns că, ajunse peste hotare, nu le era oferit locul de muncă promis, spune Mihai Cebotari.

Cu toate acestea, în asemenea cazuri nu sunt deschise cauze penale, pentru că organele de drept nu le cataloghează drept escrocherii. Deoarece, de obicei, între cele două părți este semnat un contract, conform legii relațiile poartă caracter civil. Astfel, păgubiții sunt nevoiți să se adreseze în instanță, iar procesele de judecată durează câțiva ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău