Migranţi blocaţi pe mare: SOS Mediterannee şi Medici fără Frontiere îi presează pe europeni să acţioneze

  • 28 Octombrie 2019 14:27
Migranţi blocaţi pe mare: SOS Mediterannee şi Medici fără Frontiere îi presează pe europeni să acţioneze

Organizaţiile non-guvernamentale SOS Mediteranee şi Medici fără Frontiere (MSF) au adresat luni un apel liderilor europeni pentru ca aceştia să autorizeze debarcarea a 104 persoane salvate de nava lor Ocean Viking în largul Libiei şi blocaţi de zece zile pe mare, informează AFP, preluat de Agerpres.

Aceste ONG-uri îi cer Uniunii Europene (UE) "să pună în sfârşit în funcţiune un mecanism de debarcare previzibil şi coordonat" pentru migranţii salvaţi, în condiţiile în care se menţine incertitudinea cu privire la un eventual acord de repatriere între ţările membre.

"104 de supravieţuitori sunt încă o dată daţi uitării şi trebuie să aştepte pe puntea unei nave de salvare, fără o soluţie de debarcare preconizată", a deplâns directoarea adjunctă pentru operaţiuni ale SOS Mediteranee, Louise Guillaumat.

La 18 octombrie, Ocean Viking i-a salvat pe oamenii care se aflau în pericol pe o barcă pneumatică, la 50 de mile nautice de coastele libiene. Printre aceştia, 41 de minori şi două femei însărcinate.

Majoritatea migranţilor salvaţi sunt din Africa de Vest, potrivit SOS Mediteranee, cu sediul în Marsilia, sud-estul Franţei. Toţi "au declarat că au fost victime sau martori ale violenţelor fizice şi sexuale" în timpul călătoriei lor, a declarat şeful misiunii al MSF, Michael Fark.

Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), migranţii care trec prin Libia în speranţa de a ajunge în Europa trăiesc în condiţii deplorabile într-o ţară cufundată în haos după prăbuşirea regimului lui Muammar al-Gaddafi, în 2011.

Ocean Viking a luat contact cu autorităţile maritime italiene şi malteze, cele două ţări cele mai apropiate, pentru a găsi "un port sigur" pentru acostare.

"Sperăm că o soluţie va fi găsită în zilele următoare, în caz contrar nava se va pomeni într-o situaţie complicată", a declarat Louise Guillaumat, deplângând incertitudinea care există în legătură cu un eventual acord între ţările europene asupra unui mecanism de repartizare a migranţilor salvaţi.

Un "preacord" a fost încheiat în La Valetta pe 23 septembrie între Franţa, Germania, Italia şi Malta, pentru o durată de şase luni, putând fi eventual prelungit, pentru a evita rătăcirea continuă a navelor de salvare.

Însă la Luxemburg, în 8 octombrie, au circulat detalii contradictorii. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Amelie de Montchalin a evocat în jur de zece ţări gata să conlucreze, însă pentru ministrul luxemburghez pentru afaceri externe şi imigraţie Jean Asselborn doar şapte ţări din UE s-au raliat acestei iniţiative.

"Situaţia în care se află astăzi Ocean Viking este un indicator clar că, chiar dacă există un acord, sunt dificultăţi în a-l pune în funcţiune", şi-a exprimat regretul Louise Guillaumat.

În afară de nava SOS Mediteranee, ONG-ul german Sea-Eye a salvat 90 de migranţi aflaţi în primejdie sâmbătă, în Marea Mediterană, şi aşteaptă la rândul ei să fie stabilit un "port sigur" ca să acosteze.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
2 °C
cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1 m/s
Thu
14 °C
Fri
12 °C
Sat
9 °C
Sun
10 °C
Mon
12 °C

Curs oficial BNM 08 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2014 0.0726
USD 18.5683 -0.0686
RON 4.1806 0.0129
UAH 0.6855 0.0009
RUB 0.2460 0.0023
Arhivă Radio Chișinău