Migranți blocați pe mare: SOS Mediterannee și Medici fără Frontiere îi presează pe europeni să acționeze

  • 28 Octombrie 2019 14:27
Migranți blocați pe mare: SOS Mediterannee și Medici fără Frontiere îi presează pe europeni să acționeze

Organizațiile non-guvernamentale SOS Mediteranee și Medici fără Frontiere (MSF) au adresat luni un apel liderilor europeni pentru ca aceștia să autorizeze debarcarea a 104 persoane salvate de nava lor Ocean Viking în largul Libiei și blocați de zece zile pe mare, informează AFP, preluat de Agerpres.

Aceste ONG-uri îi cer Uniunii Europene (UE) "să pună în sfârșit în funcțiune un mecanism de debarcare previzibil și coordonat" pentru migranții salvați, în condițiile în care se menține incertitudinea cu privire la un eventual acord de repatriere între țările membre.

"104 de supraviețuitori sunt încă o dată dați uitării și trebuie să aștepte pe puntea unei nave de salvare, fără o soluție de debarcare preconizată", a deplâns directoarea adjunctă pentru operațiuni ale SOS Mediteranee, Louise Guillaumat.

La 18 octombrie, Ocean Viking i-a salvat pe oamenii care se aflau în pericol pe o barcă pneumatică, la 50 de mile nautice de coastele libiene. Printre aceștia, 41 de minori și două femei însărcinate.

Majoritatea migranților salvați sunt din Africa de Vest, potrivit SOS Mediteranee, cu sediul în Marsilia, sud-estul Franței. Toți "au declarat că au fost victime sau martori ale violențelor fizice și sexuale" în timpul călătoriei lor, a declarat șeful misiunii al MSF, Michael Fark.

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), migranții care trec prin Libia în speranța de a ajunge în Europa trăiesc în condiții deplorabile într-o țară cufundată în haos după prăbușirea regimului lui Muammar al-Gaddafi, în 2011.

Ocean Viking a luat contact cu autoritățile maritime italiene și malteze, cele două țări cele mai apropiate, pentru a găsi "un port sigur" pentru acostare.

"Sperăm că o soluție va fi găsită în zilele următoare, în caz contrar nava se va pomeni într-o situație complicată", a declarat Louise Guillaumat, deplângând incertitudinea care există în legătură cu un eventual acord între țările europene asupra unui mecanism de repartizare a migranților salvați.

Un "preacord" a fost încheiat în La Valetta pe 23 septembrie între Franța, Germania, Italia și Malta, pentru o durată de șase luni, putând fi eventual prelungit, pentru a evita rătăcirea continuă a navelor de salvare.

Însă la Luxemburg, în 8 octombrie, au circulat detalii contradictorii. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Amelie de Montchalin a evocat în jur de zece țări gata să conlucreze, însă pentru ministrul luxemburghez pentru afaceri externe și imigrație Jean Asselborn doar șapte țări din UE s-au raliat acestei inițiative.

"Situația în care se află astăzi Ocean Viking este un indicator clar că, chiar dacă există un acord, sunt dificultăți în a-l pune în funcțiune", și-a exprimat regretul Louise Guillaumat.

În afară de nava SOS Mediteranee, ONG-ul german Sea-Eye a salvat 90 de migranți aflați în primejdie sâmbătă, în Marea Mediterană, și așteaptă la rândul ei să fie stabilit un "port sigur" ca să acosteze.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău