Mica republică postsovietică băltește în mediocritate și corupție

  • 11 Noiembrie 2015 10:01
Mica republică postsovietică băltește în mediocritate și corupție

Revista presei din 11 noiembrie

În ziarul Adevărul, publicistul George Damian explică de ce a amânat Iohannis împrumutul pentru Republica Moldova.Clasa politică nu respectă o înțelegere asumată în urmă cu cinci ani. Autorul amintește aici de Declarația comună invocate de Iohannis, care spune că autoritățile din România și Republica Moldova vor colabora în procesul de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană. ”În aceste zile la Chișinău este vânturată ideea investirii unui guvern de coaliție care să includă și Partidul Comuniștilor – sau chiar Partidul Socialiștilor într-o formulă de guvern de uniune națională… dar, comuniștii și socialiștii doresc suspendarea relațiilor Republicii Moldova cu UE, iar intrarea lor la guvernare aruncă la gunoi declarația comună amintită mai înainte. Un împrumut de la București devine pur și simplu imposibil în aceste condiții, subliniază Adevărul.

Adevărul numărul unu este că nu ne place ce se întâmplă în Republica Moldova, titrează Timpul, care o preia o analiză Contributors.ro Liderii, partidele, guvernele succesive, instituțiile statului, administrația publică, justiția - arată urât. Mica republică postsovietică băltește în mediocritate și corupție. Statul de peste Prut a eșuat lamentabil în a fructifica fereastra de oportunitate strategică deschisă de competiția Vest-Rusia pentru Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, apoi de anexarea Crimeii și agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Șansele istorice de acest tip nu durează însă o veșnicie, atenționează experții români. 

O alianță de guvernare proeuropeană la Chișinău va fi una de supraviețuire și pentru a atrage fonduri, susține expertul român Petrișor Peiu, citat de Jurnal de Chișinău.  Expertul consideră că această criză politică a fost generată de către PDM, care însă nu a luat în considerare consecințele.

Comentând criza politică de la Chișinău și eșecul de a forma o coaliție și un guvern, Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că ”păpușarului au început să-i tremure mâinile și genunchii. Tocmai de aceea îl dau de sminteală până și frânghiile prin care manevrează obiectele animate din scenă”… autorul atenționează că ”Republica Moldova a ajuns să balanseze pe buza prăpastiei. Cu întregul său popor. Dar și cu teatrul de umbre politice manevrate în culise de Păpușar... Partenerii de dezvoltare, după cum sunt numiți la Chișinău generoșii sponsori occidentali, refuză să mai subvenționeze ipocritul circ politic, montat de Plahotniuc și complicii săi”, scrie Petru Bogatu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău