Mexicul rupe relațiile diplomatice cu Ecuadorul după ce polițiști ecuadorieni au pătruns în Ambasada Mexicului din Quito

  • 07 Aprilie 14:30
Mexicul rupe relațiile diplomatice cu Ecuadorul după ce polițiști ecuadorieni au pătruns în Ambasada Mexicului din Quito

Mexicul a anunțat vineri „ruperea imediată” a relațiilor sale diplomatice cu Ecuadorul, după ce polițiști ecuadorieni au pătruns în Ambasada Mexicului din Quito pentru a-l aresta pe fostul vicepreședinte ecuadorian Jorge Glas, condamnat în două rânduri pentru corupție, informează sâmbătă AFP conform Agerpres.

Glas se refugiase în ambasada mexicană din Quito în decembrie 2023, iar guvernul mexican i-a acordat azil vineri.

„Ținând cont de încălcarea flagrantă a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și leziunile suferite de personalul diplomatic mexican din Ecuador, Mexicul anunță ruperea imediată a relațiilor diplomatice cu Ecuadorul”, a scris ministrul afacerilor externe al Mexicului, Alicia Barcena, pe X.

„Mexicul se va adresa Curții Internaționale de Justiție pentru a denunța responsabilitatea Ecuadorului pentru încălcarea dreptului internațional”, a declarat șefa diplomației mexicane, citată sâmbătă de cotidianul mexican El Universal.

La rândul său, președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat că pătrunderea în perimetrul ambasadei a polițiștilor ecuadorieni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a suveranității Mexicului, motiv pentru care a ordonat MAE să declare suspendarea relațiilor diplomatice cu guvernul ecuadorian.

Guvernul ecuadorian a confirmat vineri noapte reținerea lui Jorge Glas într-o operațiune a poliției în Ambasada Mexicului din Quito, transmite EFE.

„Blocul de Securitate l-a reținut pe Jorge Glas”, a anunțat guvernul mexican într-un mesaj postat pe rețelele sociale.

Blocul de Securitate este o entitate care a fost creată de guvernul ecuadorian, din care fac parte comandanți de poliție, militari și reprezentanți ai executivului, și al cărui obiectiv este de a coordona operațiunile împotriva crimei organizate.

La scurt timp după anunțul arestării, Președinția Republicii Ecuador a indicat într-un comunicat de presă că Glas a fost „pus la dispoziția autorităților competente” și a justificat operațiunea poliției de a pătrunde în Ambasada Mexicului din Quito.

„Fiecare ambasadă are un singur scop, acela de a servi ca spațiu diplomatic cu menirea de a consolida relațiile dintre țări”, a menționat președinția ecuadoriană, adăugând că „niciun delincvent nu poate fi considerat o persoană persecutată politic” și că Glas „a fost condamnat, primind o sentință executorie (fermă) și pe numele lui există un mandat de arestare emis de autoritățile competente”.

Mai mult, guvernul ecuadorian a dat asigurări că, „întrucât s-a abuzat de imunitățile și privilegiile acordate misiunii diplomatice”, și dat fiind că Mexicul i-a acordat azil lui Glas, „contrar cadrului legal prevăzut de convenții, s-a procedat la capturarea acestuia”.

„Ecuadorul este o țară suverană și nu vom permite niciunui delincvent să rămână nepedepsit”, a adăugat președinția ecuadoriană, care și-a reiterat „respectul pentru poporul mexican care împărtășește sentimentele noastre pentru lupta împotriva corupției care afectează țările neutre”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău