Meteorologii anunță cod galben de caniculă și pericol de incendiu pe tot teritoriul țării
-
22 Iulie 20:32
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de caniculă și Cod Galben de pericol de incendiu. Astfel, pe 23 iulie, temperatura maximă a aerului în jumătatea de sud a țării va atinge valori de +33°C și mai mult.
Totodată, în intervalul 23-24 iulie pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.
„Vă îndemnăm să respectați cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. În condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Mai mult, o atenție maximă trebuie acordată copiilor, pentru a evita jocul acestora cu focul și respectiv izbucnirea unor situații excepționale”, îndeamnă specialiștii.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să evite expunerea îndelungată la razele solare, în special în orele amiezii. Oamenii sunt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine lejere de culori deschise, precum și să utilizeze mijloacele de protecție solară în cazul ieșirii. Maturii sunt rugați să evite aflarea celor mici în spații închise neaerisite, precum și în automobile parcate la soare.
În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului. IGSU avertizează repetat cetățenii, că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-și monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri.
Mai mult, consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.
De asemenea, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor cu cereale, precum și locurilor de agrement.
Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere.
În timpul odihnei în spații forestiere persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar și să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis.
Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.
În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.