Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Românilor de Pretutindeni: Instituțiile statului român au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în țara lor

  • 27 Mai 2018 14:40
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Românilor de Pretutindeni: Instituțiile statului român au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în țara lor

Instituțiile statului trebuie să redea încrederea românilor de pretutindeni în țara lor, pentru că numai astfel românii din diaspora pot reveni acasă și pot contribui la dezvoltarea unei Românii puternice, punându-și în slujba comunității aptitudinile, mentalitatea și experiența dobândite în străinătate, afirmă președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

"În ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Indiferent că trăiesc în țară sau în afara ei, românii au astăzi ocazia să se simtă și mai aproape unii de alții, legați de aceeași dragoste de țară, de aceeași limbă și de aceleași datini. Numeroasa diasporă românească contribuie la promovarea identității noastre, fiecare român fiind un purtător de mesaj al culturii și al obiceiurilor noastre. Instituțiile statului român au datoria să redea încredere românilor de pretutindeni în țara lor. Doar astfel, românii pot reveni acasă pentru a-și pune în slujba comunității toate aptitudinile, mentalitatea înnoită și experiența dobândită în străinătate, care pot astfel contribui la dezvoltarea unei Românii puternice", subliniază șeful statului.

Președintele Iohannis a amintit spusele omului politic Nicolae Titulescu, în contextul în care în acest an se marchează Centenarul Marii Uniri: "În acest An Centenar, în fața atâtor provocări cotidiene, sunt tot mai potrivite spusele marelui Nicolae Titulescu: 'Nu se poate ca ceea ce a conceput mintea românească, ca ceea ce a simțit inima românească, să nu poată înfăptui energia românească'".

Pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni în acest An Centenar, președintele Klaus Iohannis a primit miercuri, 23 mai, la Palatul Cotroceni, un grup de români care dețin funcții publice în țările de reședință, pentru a sublinia importanța implicării lor în comunitățile în care trăiesc și a face un prim pas spre crearea unor rețele informale de profesioniști în care să fie promovat schimbul de experiență și de bune practici, a informat Administrația Prezidențială. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:3,6 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău