Mesajul Ambasadorului României în R.Moldova, Daniel Ioniță, cu prilejul Zilei Naționale a României
-
01 Decembrie 2017 09:33
1 Decembrie este sărbătoarea de suflet a românilor. Reprezintă aniversarea Marii Uniri, când a fost împlinit idealul nostru de libertate, unitate și demnitate națională.
1 Decembrie este momentul în care privim cu gratitudine către trecut și cu speranță spre viitor. Într-o astfel de zi solemnă, trebuie să ni-i amintim pe cei care prin jertfă de sânge, muncă și năzuință au făcut posibilă această mare sărbătoare a întregii suflări românești: ostașii români căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial; oamenii politici și diplomații care s-au dedicat acestui deziderat; personalitățile marcante ale culturii române și oamenii simpli - români din toate provinciile istorice, munteni, moldoveni, transilvăneni, bănățeni, bihoreni, bucovineni, basarabeni, maramureșeni, dobrogeni sau aromâni - care au crezut mereu în idealul de unitate națională.
Figuri marcante precum Regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Ion Brătianu, Nicolae Iorga, Pantelimon Halippa sau Onisifor Ghibu trebuie să ne servească drept repere incontestabile ale atașamentului românilor față de valorile libertății, patriotismului, echității sociale, respectului reciproc și toleranței.
1 Decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci și prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care îl avem în Europa și în lume, de a fi conștienți de noi înșine și de a privi cu încredere către viitor.
Sărbătorim Ziua Națională în ajunul Centenarului Marii Uniri – moment istoric de cea mai mare însemnătate – care a consacrat rolul României de promotor al păcii, justiției și dezvoltării.
Cei 99 de ani de Românie modernă ne-au pus în fața provocărilor istoriei, am trecut prin război, dictatură stalinistă și prin regim ceaușist. Totodată, am avut și șansa uriașă de a ne recâștiga libertatea – iarăși prin jertfă – în decembrie 1989 și de a ne bucura de democrație, respect pentru drepturile omului și prosperitate.
Acum, la 99 de ani după Marea Unire, putem vorbi cu încredere și mândrie despre o Românie modernă, activă pe plan internațional, un stat membru al UE si al NATO, profund ancorat in realitățile secolului XXI, care are capacitatea de a furniza încredere și stabilitate în regiunea sa de apartenență geografică, inclusiv în Republica Moldova.
Centenarul Marii Unirii are o rezonanță specială în Republica Moldova și va reprezenta o ocazie minunată de reafirmare fără echivoc a susținerii parcursului european al țării noastre vecine, de care ne leagă o istorie, o limbă și tradiții comune.
La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor și celor care simt românește!