Mesajele ambasadorilor străini în R.Moldova cu prilejul Zilei Europene a Limbilor

  • 26 Septembrie 2020 12:02
Mesajele ambasadorilor străini în R.Moldova cu prilejul Zilei Europene a Limbilor

Cât mai multe limbi cunoști, cu atât mai multe vieți trăiești. Viitorul fiecărei națiuni depinde de cât de adâncă este legătura poporului său cu cultura națională. Ziua Europeană a Limbilor este un prilej de a conștientiza bogăția de a vorbi mai multe limbi. Sunt mesaje ale ambasadorilor străini acreditați la Chișinău, transmise într-un eveniment organizat la Biblioteca Națională cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, care se sărbătorește anual la 26 septembrie, transmite IPN.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, a menționat că fiecare limbă exprimă în mod diferit modul de gândire, modul de percepere a vieții. „Este foarte important să cunoaștem cât mai multe limbi posibile”, a punctat ambasadorul.

Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova Sándor Szabó, a urat cetățenilor Republicii Moldova succese, păstrarea culturii și limbii în spațiu de existență lingvistic și cultural. „Luând în calcul că Republica Moldova este patria comună a mai multor grupuri etnice și diferite naționalități, Ungaria susține instruirea studenților străini. Anual cetățenii moldoveni au posibilitatea să depună cereri pentru 40 de burse în mai multe centre universitare ale Ungariei”, a precizat ambasadorul.

Giulia Re, șef-adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a menționat că aceasta zi amintește nu doar de diversitatea lingvistică a continentului european, ci și de diversitatea sa culturală. „Această zi este extrem de importantă pentru toate statele europene, pentru că este o bogăție unică. Diversitatea este reprezentată nu numai de cele mai vorbite limbi, ci și de cele mai puțin cunoscute”, a spus Giulia Re.

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, Biblioteca Națională organizează expoziția: „Descoperă lumea prin intermediul limbilor”. Expoziția poate fi vizitată până pe 5 octombrie. În spațiul expozițional funcționează cinci info-point-uri pentru a consulta și orienta persoanele interesate cu privire la oportunitățile de studiere a limbilor străine: engleză, germană, franceză, maghiară și poloneză. La etajul 3 al BNRM au loc lecții demo-simultane de limbi străine pentru dezvoltarea competențelor lingvistice.

Ziua Europeană a Limbilor se sărbătorește în 47 de state membre ale Consiliului Europei, începând cu anul 2001.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău