Mesaj al unor prizonieri ruși din Ucraina către camarazii de acasă: „Nu veniți aici! Nicio sumă de bani nu merită. Aici e un război!”

  • 08 Martie 2022 18:04
Mesaj al unor prizonieri ruși din Ucraina către camarazii de acasă: „Nu veniți aici! Nicio sumă de bani nu merită. Aici e un război!”

​Într-o nouă înregistrare video, soldații ruși luați prizonieri în Ucraina spun că militarii trimiși în război, începând din 24 februarie, nu au știut până în ultimul moment că urmau să participe efectiv la lupte și că au crezut că sunt „la exerciții”.

Pe pagina Ministerului Apărării al Ucrainei, au fost postate secvențe din interogatoriul a doi soldați ruși care susțin că au aflat abia la fața locului că vor trebui să tragă în civili. După ce au fost lăsați de alți camarazi în mijlocul drumului, iar tehnica lor militară a fost distrusă, aceștia s-au ascuns într-o pădure și apoi la o fermă de porci, iar ulterior s-au predat localnicilor cărora le-au înmânat armele, scrie HotNews.ro.

Unul dintre bărbați a venit și cu un mesaj către alți soldați ruși: “Eu vă rog, nu veniți aici, nicio sumă de bani nu merită. Viața e mai importantă decât toate astea!”.

Primul militar care apare în secvența video povestește cum a ajuns prizonier după ce s-a ascuns într-o fermă de porci.

„Am fost al treilea în coloană. Prima mașină din coloană a explodat brusc. Noi toți am ieșit. Ne-am culcat de-a lungul drumului. Apoi a fost aruncată în aer și a doua mașină. Noi toți am fugit, ne-am împărțit în câteva grupuri. Am mers eu, comandantul și încă doi din plutonul nostru, cei care au fost aici pe baza de contract. Ne-am îndreptat spre o localitate. Am luat mașina de la un bătrân și am mers.

Peste aproximativ cinci minute au tras, din nou, în noi. Ne-am ascuns în pădure, unde am stat până ce s-a făcut întuneric. Am văzut o clădire roșie, care s-a dovedit a fi o fermă de porci. Am stat ceva timp acolo, pe urmă prin păduri și câmpuri am ajuns în apropierea satului Kamîși, în care nu am intrat, dar am mers prin grădinile caselor. Am văzut un bărbat, am ridicat mâinile, am spus că ne predăm, am dat bărbaților din localitate armele noastre și vestele antiglonț”, spune bărbatul.

Cel de-al doilea bărbat, cu emoții și mai mari și o voce tremurată, a recunoscut că plutonul său a tras în civili. Totodată, militarul rus susține că nu a știut unde și cu ce scop merge.

  • Am fost anunțați de conducere că mergem spre hotarele Ucrainei, doar pentru trei zile. Însă multe lucruri nu ne-au spus până la capăt. Noi am ajuns spre hotar, dar am și trecut peste graniță.
  • Ce dată a fost atunci?
  • Asta a fost în noaptea spre 24 februarie 2022. Nu ne-au spus nimic concret. Noi abia pe urmă am aflat altceva. Inițial, ne-au spus că merge spre hotar, pentru trei zile. Am ajuns aici, dar am fost întâmpinați nu prea prietenește.
  • Ce înseamnă „nu prea prietenește”?
  • Noi am mers, era totul normal, dar pe urmă tancurile noastre și armele noastre au început să împuște.
  • Pe cine?
  • Populația. Ne-au spus că acolo trebuia să fie locuri de dislocare a trupelor militare, dar în realitate acolo a fost populația civilă. Noi am mers în coloană. O mașină militară s-a stricat. Am început să cerem ajutorul camarazilor noștri, dar ei toți au plecat. A explodat un balon cu oxigen, ei cred că s-au speriat. Atunci noi am plecat în pădure. Am fost eu, comandatul și încă cinci persoane. Ne-am ascuns trei-patru zile, până ce am fost găsiți de localnici. Eu vă rog, nu veniți aici, nicio sumă de bani nu merită. Viața e mai importantă decât toate acestea.
  • Spune, ce se întâmplă aici cu adevărat?
  • Aici e haos, aici se întâmplă ceea ce e greu de redat. Aici are loc un război.
  • Spune, noi avem nevoie de cei care eliberează?
  • Nimeni nu are nevoie nici de cei care eliberează, nici cei care atacă. Trebuie să trăim în pace. Sunt toate cuvintele mele.

Anterior, în multe alte înregistrări video postate pe paginile instituțiilor de stat din Ucraina au apărut militari ruși, luați prizonieri, care susțin că nu au știut că sunt trimiși într-un război adevărat. Aceștia spun că au fost anunțați doar despre exerciții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău