Merkel, favorabilă unor ''contacte indirecte'' cu Hamas; potențialul ei succesor Armin Laschet cere interzicerea drapelului Hamas

  • 20 Mai 2021 17:15
Merkel, favorabilă unor ''contacte indirecte'' cu Hamas; potențialul ei succesor Armin Laschet cere interzicerea drapelului Hamas

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat joi favorabilă unor "contacte indirecte" cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza, considerând că aceste contacte sunt indispensabile pentru a se putea ajunge la un acord de încetare a focului între Hamas și Israel, relatează AFP.

"Nu se poate face direct acest lucru, dar firește că Hamas trebuie implicată într-un fel sau altul pentru că fără ea nu poate exista un armistițiu", a declarat cancelarul german în cadrul unui forum organizat de grupul WDR.

"Trebuie, bineînțeles, să existe contacte indirecte cu Hamas", a insistat Merkel, explicând că "Egiptul discută cu Hamas și la fel și celelalte state arabe". "Egiptul este un factor foarte important în această chestiune a încetării focului și a păcii", a menționat cancelarul german.

Angela Merkel a reiterat că Israelul are "dreptul la autoapărare" și a asigurat că Germania "va contribui la tentativele diplomatice vizând crearea unei situații durabile pe termen lung".

"Tot ce facem trebuie văzut în contextul eforturilor SUA și alte altor state europene, singuri nu vom fi un factor decisiv", a mai avertizat ea.

Ministrul de externe german Heiko Maas, care se afla joi în vizită în Israel și teritoriile palestiniene pentru discuții în vederea unui armistițiu, este primul înalt responsabil european care se deplasează în regiune după recenta escaladare a violențelor între israelieni și palestinieni.

Cel puțin 239 de oameni au murit în ultimele 10 zile, în majoritate palestinieni, în cursul raidurilor aeriene și tirurilor de rachete între armata israeliană și militanții din Fâșia Gaza, începute după ciocniri violente legate de accesul la locul sfânt al musulmanilor din Ierusalim, moscheea Al-Aqsa. Mânia palestinienilor a fost alimentată și de o serie de evacuări forțate din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est.

Joi, Armin Laschet, candidatul creștin-democraților germani la succesiunea Angelei Merkel în fruntea guvernului, a cerut interzicerea drapelului Hamas, după ce mai multe manifestații antiisraeliene organizate în Germania au dus la confruntări violente cu poliția.

Într-o dezbatere în parlamentul de land din Dusseldorf consacrată acestor tulburări, Laschet, în prezent premier în landul Renania de Nord - Westfalia, a notat că steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost interzis, dar nu și cel al Hamas, deși amândouă sunt considerate organizații teroriste în Uniunea Europeană, a consemnat dpa.

Armin Laschet a acuzat Hamas - al cărei drapel a fost arborat frecvent în cursul protestelor din Germania - că i-a transformat pe locuitorii din Gaza în "ostatici ai activităților sale teroriste".

Mai multe personalități din Germania și-au exprimat indignarea după recentele manifestanții antiisraeliene, denunțând sentimente antisemite. Chiar la Dusseldorf, un steag israelian a fost incendiat în fața primăriei, săptămâna trecută, iar incidente similare au avut loc și în alte orașe din Germania.

Președintele Consiliului central al evreilor din Germania, Josef Schuster, i-a îndemnat săptămâna trecută pe germani să ia poziție împotriva antisemitismului. "Ne așteptăm ca cetățenii să ia atitudine împotriva acestui antisemitism, cu voce tare și public", a subliniat el, amintește dpa.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău