Memoriu de Ziua Mondială a Libertății Presei | Spațiul informațional al R.Moldova, supus riscurilor majore de securitate, fiind inundat de produse media străine, în special din Federația Rusă, parte dintre ele vădit toxice și manipulatorii
-
03 Mai 2022 11:27
Spațiul informațional al Republicii Moldova a rămas supus riscurilor majore de securitate, fiind inundat de produse media străine, în special din Federația Rusă, parte dintre ele vădit toxice și manipulatorii. Presa continuă să fie afiliată politic, fiind implicată în bătălie electorale și politice, în timp ce situația financiară a rămas o provocare pentru instituțiile mass-media libere, constată organizațiile neguvernamentale de media, care au semnat un memoriu difuzat astăzi în contextul marcării Zilei Mondiale a Libertății Presei. Totodată, organizațiile semnatare își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii care reflectă războiul declanșat de către Federația Rusă în Ucraina, transmite Radio Chișinău.
Organizațiile neguvernamentale de media constată că libertatea presei în Republica Moldova a continuat să fie afectată de probleme grave. Deși, comparativ cu anii precedenți, au fost înregistrate îmbunătățiri minore în acest domeniu, acestea au fost departe de a remedia problemele sistemice majore în activitatea jurnaliștilor.
Situația pandemică, „bătăliile” electorale și politice, criza din sectorul energetic, precum și războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost printre principalele evenimente care au generat adevărate „seisme” în spațiul mediatic al Republicii Moldova.
Sustenabilitatea financiară a rămas o provocare pentru instituțiile mass-media. Încercările timide de diversificare a surselor de finanțare nu a ajutat prea mult redacțiile independente să iasă din impasul economic, sprijinul partenerilor de dezvoltare externi rămânând a fi vital pentru majoritatea instituțiilor de presă. Holdingurile afiliate politic, rezultate din îmbinarea nesănătoasă a afacerilor și politicului cu presa, au continuat să se remarce printr-o politică editorială servilă, iar acest amestec de interese face ca libertatea presei să fie, în continuare, amenințată.
Spațiul informațional al R. Moldova a rămas supus riscurilor majore de securitate, fiind inundat de produse media străine, în special din Federația Rusă, parte dintre ele vădit toxice și manipulatorii. În oferta distribuitorilor de servicii media, cota posturilor de televiziune rusești a continuat să fie majoritară.
Campania de vaccinare anti-COVID, criza energetică și agresiunea militară au completat lista subiectelor predilecte pentru falsuri și dezinformare. Odată cu declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, autoritățile au întreprins, pe durata stării de urgență, măsuri restrictive în raport cu produsele media toxice și propagandistice ale statului agresor. Aceste acțiuni au fost însă tardive, populația Republicii Moldova fiind deja simptomatică, iar efectele dezinformării sistemice din partea Federației Ruse fiind greu de contracarat, atenționează semnatarii memoriului.
Activitatea unor instituții mass-media și a unor jurnaliști, cu precădere din presa independentă, a fost perturbată de multiple intimidări și amenințări, venite, preponderent, din partea actorilor politici, mai constată organizațiile de media.
În perioada 3 mai 2021 - 3 mai 2022, legislația națională a fost insuficientă pentru a răspunde necesităților de reglementare a activității mass-media. Reglementarea domeniilor ce vizează presa scrisă și cea online a rămas lacunară și insuficientă.