MEMORIAL BASARABEAN | Silvia Corlăteanu-Granciuc: Memoriile lui Constantin Tomescu, animator al vieții culturale din Basarabia interbelică - o sursă extraordinară de informații inedite de epocă (AUDIO)

  • 16 Ianuarie 2023 14:52
0%
00:00:00
00:00:00

În anul 2022 au apărut mai multe lucrări, dedicate vieții culturale, spirituale și economice din perioada interbelică, una din ele fiind cartea “Constantin Tomescu. Jurnal din viața mea”, îngrijită de Silvia Corlăteanu-Granciuc, doctor în istorie, secretar științific al Institutului de Istorie, alături de istoricul român George Enache.

Perioada interbelică, când Basarabia s-a aflat în cadrul României Mari, a fost trunchiată, multe informații fiind dosite de către regimul comunist. Cercetătorii mai descoperă și azi unele personalități, evenimente, mai puțin cunoscute. O descoperire a cercetătoarei Silvia Corlăteanu-Granciuc este jurnalul fostului secretar al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Tomescu - un animator al vieții culturale în Basarabia interbelică, cel care a participat la editarea mai multor reviste din Chișinău, și-a adus aportul la înființarea Facultății de Teologie, a fost un apropiat al fostului primar Gherman Pântea:

C. Tomescu este o figură deosebită, care și-a dedicat viața Basarabiei și Chișinăului în mod special, nefiind basarabean. Cum s-a întâmplat că am ajuns să descopăr această personalitate, care prin anii 90 era aproape necunoscută, doar câteva sumare mențiuni într-o enciclopedie, despre cine a fost secretarul Mitropoliei Basarabiei și ce a făcut. Lucram la Arhiva Națională ani în urmă și am descoperit că revista Arhivele Basarabiei, o revistă din perioada interbelică, era îngrijită de C-n. Tomescu și Toma Bulat. Toma Bulat, pe atunci, director al filialei Arhivelor Statului de la Chișinău. Așa am aflat că C-n Tomescu a fost secretar al Mitropoliei Basarabiei și a îngrijit mai multe ediții și mai multe publicații. De la colegii de la București aflasem că mai târziu, prin anii 80, a depus la Arhivele Statului de la București, un fond de documente. Așa am depistat un manuscris, în care era notat, foarte caligrafic, amănunțit viața acestei personalități, care a jucat un rol deosebit în peisajul politic, spiritual al Basarabiei interbelice”, menționează invitata emisiunii.

Constantin Tomescu, născut în Constanța, a fost marcat din copilărie de un destin tragic, rămânând de timpuriu orfan de tată, apoi și de mamă. Instituțiile care urmau să aibă grijă de copil, căruia părinții îi lăsaseră o moștenire considerabilă, l-au lăsat fără de supraveghere. De mic a fost nevoit să-și asigure singur existența, căutând să cunoască diferite meserii, astfel ajungând să fie ajutorul unui librar, unde a obținut primul îndemn spre lectură și notare a propriilor gânduri, impresii. Ulterior, unul din mentorii săi spirituali devine viitorul patriarh al României, Nicodim Munteanu, pe care îl însoțește atunci când vine pentru prima oară în Basarabia.

Istoricul Silvia Corlăteanu-Granciuc, invitata emisiunii Memorial Basarabean, relatează mai multe momente din viața lui Constantin Tomescu, descrise în memoriile sale. Inclusiv cele din perioada participării studentului de la teologie la evenimentele Primului Război Mondial în calitate de însoțitor al unui tren sanitar. Acolo, în clipele libere organizează lecții de alfabetizare a răniților, are parte de o întâlnire cu reprezentanței casei regale rusești, etc.

Istoricul Silvia Corlăteanu - Granciuc consideră că memoriile lui Constantin Tomescu sunt un prețios document de epocă, care descrie detaliat viața din diferite domenii ale societății din prima jumătate a sec. XX și care ar merita să fie studiat și cunoscut, inclusiv de către tinerele generații, în cadrul programelor de studii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău