MEMORIAL BASARABEAN | Jurnalistul Grigore Ciorici vorbește despre deportarea în Siberia a unui unchi, arestarea sa de către KGB și perioada renașterii naționale

  • 31 Iulie 14:56
0%
00:00:00
00:00:00

Invitatul emisiunii „Memorial Basarabean” este jurnalistul Grigore Ciorici din Nisporeni, care și-a împărtășit experiențele traumatizante ale familiei sale sub regimul comunist. Unchiul său, Mihail, a fost deportat în Siberia, fiind acuzat pe nedrept de colaborare cu jandarmeria română, iar el a fost reținut de KGB în perioada sovietică, fiind învinuit de încercarea de a înființa o tipografie ilegală.

Născut în 1900 în satul Șendreni, Ciorici Mihail Anastasie a fost arestat în 1945 și condamnat la 10 ani de muncă silnică în Siberia.

„Inițial, a fost declarat nevinovat (...), a fost eliberat, iar peste 2 zile a și fost arestat din nou. A fost condamnat de către judecătorul Iacobson la 10 ani de muncă silnică în Siberia. Soția și unicul său fiu au fost și ei deportați în Siberia, unde au rămas până în 1957. Unchiul, fiind deținut în lagăr de concentrare, a dispărut fără urmă - nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el. Soția și băiatul său s-au întors”, povestește Grigore Ciorici. 

Grigore Ciorici a fost și el victima represiunilor comuniste. În timpul studenției, a fost implicat într-o încercare de a crea o tipografie ilegală împreună cu alți colegi.

„Am figurat pe parcursul unui an întreg, s-a tot vorbit la plenarele partidului comunist despre grupul de studenți de la universitate care au încercat să formeze o tipografie ilegală”, spune Grigore Ciorici.

El a fost urmărit de KGB și interogat de mai multe ori, dar a reușit să scape de o condamnare severă datorită intervenției unui frate mai mare, care avea legături în comerț și putea influența autoritățile locale.

Aceste experiențe au avut un impact profund asupra lui Grigore Ciorici, determinându-l să cerceteze și să documenteze istoria familiei sale. A descoperit că strămoșii săi aveau rădăcini sârbe.

„Am aflat de unde provine numele Ciorici  -  tradus din limba sârbă, înseamnă orb”, a precizat jurnalistul.

În această căutare a rădăcinilor s-au implicat cu dedicație copii săi, dar și alte rude.

Grigore Ciorici a fost redactor al ziarului regional și corespondent netitular al Postului Național de Radio, iar în 2004 a fondat ziarul „Deșteptarea” la Nisporeni.

„Am fondat ziarul <<Deșteptarea>>. Din 2018, nu mai activez, sunt pensionar și fac agricultură. Am o pasiune care mă înaripează foarte mult și mă ține în coardă - plimbarea prin păduri", mărturisește jurnalistul, care e cunoscut și ca pasionat muzeograf, colecționar, etc.

Mai multe detalii aflați din interviul cu jurnalistul Grigore Ciorici, pe care-l puteți audia în fișierul audio de pe această pagină.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Mon
20
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău