MEMORIAL BASARABEAN | Ce a fost mai întâi - Moldova sau România? Istoricul Mugur Andronic: Să nu amestecăm feudalismul cu epoca modernă - dacă în Evul Mediu în Italia, Germania, existau zeci de ducate, românii erau numai în trei țări (AUDIO)

  • 07 Ianuarie 2023 14:21
0%
00:00:00
00:00:00

Istoria este și în continuare falsificată, încercându-se deturnarea apropierii Republicii Moldova de România și Uniunea Europeană, consideră laureatul Academiei Române, istoricul și arheologul Mugur Andronic, invitatul emisiunii Memorial Basarabean, de la Radio Chișinău.

“Unirea din 1918 a fost posibilă grație slăbirii imperiului  rus. Imperiu, care s-a prefăcut - așa cum își schimbă șarpele pielea, sau lupul părul, dar năravul ba - în imperiu bolșevic socialist. Un imperiu care n-a fost niciodată democratic. Poate cu excepția, puțin la început, pe timpul lui Elțin. Imperiul rus a fost întotdeauna puternic - prin ce? - prin armată și prin falsificări, prin minciună. Ceea ce se întâmplă și astăzi. Și această ofensivă cumplită, finanțată cu zeci de milioane de dolari, este cancerul Moldovei”, a menționat istoricul Mugur Andronic.

Unul dintre falsurile prin care basarabenii mai sunt manipulați, este confuzia special creată între denumirile din diferite perioade istorice ale principatului românesc Moldova, care împreună cu Țara Românească erau un teritoriu populat de români, sau vlahi (fiind numit din timpuri străvechi Vlahia), și denumirea țării după unirea acestor principate, în sec. XIX - România. Mugur Andronic:

Unul din lucrurile care mă deranjează foarte mult și de care au auzit mulți ascultători, ceva de genul - ce a fost mai întâi - Moldova, sau România? Practic, amesteci borșul cu tortul. Feudalismul, cu epoca modernă. Dacă în Evul Mediu în Italia, Germania, existau zeci de ducate, principate, românii erau numai în trei țări... Or, să nu uităm, că Unirea - așa-zisa mica Unire a lui Cuza, a fost înaintea unificării Italiei și Germaniei! Deci nu avea cum să fie România înaintea Moldovei.  Dar înaintea  Moldovei, cum am spus a fost Dacia, și a fost și România mică, această Valahie, care de fapt este tot o Românie, după cum, repet, și Moldova uneori se numea Valahia”, a specificat istoricul.

În context, M. Andronic reproduce un citat al președintelui Academiei Române, istoricului Ioan Aurel Pop: “Toți marii învățați moldoveni, și cei din secolul al XIX-lea, au susținut unitatea românească, de la Kogălniceanu la Xenopol și Iorga, care au menționat că moldovenii și Moldova sunt mai mult decât două nume frumoase, sunt niște realități care exprimă esența calității noastre de români”.

Doctorul în istorie, Mugur Andronic, este editorul și unul dintre autorii unei culegeri, intitulate Istoria adevărată a Moldovei (pentru elevi), în care sunt explicate pe înțeles mai multe aspecte ale istoriei Moldovei. Cartea poate fi descărcată gratuit pe internet, la adresa goo.gl/b9BQne.

Mai multe detalii aflați din interviul cu doctorul în istorie, arheologul, scriitorul Mugur Andronic, difuzat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean, pe care îl găsiți în fișierul audio de pe această pagină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
6
Wed
4
Thu
3
Fri
2
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău