Peste 30 de ședințe de judecată au fost amânate în procesul în care Platon este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari (Revista presei)
-
17 August 2022 10:14
Ziarul de Gardă observă că „peste 30 de ședințe de judecată au fost amânate în procesul în care Platon este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. În timp ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se ascunde de justiția moldovenească la Londra, la Chișinău, în lipsa lui, se desfășoară procesul penal în care fostul deputat fugar este judecat pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari. De la începutul anului, pe rolul Judecătoriei Chișinău au fost programate cel puțin 40 de ședințe de judecată, dintre care peste 30 au fost amânate, suspendate sau contramandate. Principalele motive invocate au fost neprezentarea procurorului, absența avocaților, la cererea avocaților, din motivul absenței participanților, din motiv că nu a fost citat legal pârâtului și din cauza alertelor cu bombă. În aprilie 2022, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon care, potrivit autorităților, se află la Londra a fost pus sub învinuire în dosarul Laundromat. În cazul lui Platon autoritățile au cerut extrădarea și arestarea acestuia. Ziarul de Gardă amintește că la 14 iunie 2021, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare. După alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, el a zburat la Londra.
Portalul Zona de Securitate publică un interviu cu expertul Valeriu Cerba, fost membru în CUC. La trei decenii de independență a Republicii Moldova statul a eșuat lamentabil, având o regiune nerecunoscută și trupe străine militare pe teritoriul nostru. În tot acest răstimp, autoritățile de la Chișinău făcut doar concesii. Sunt doar câteva din declarațiile doctorului în drept, Valeriu Cerba, autorul lucrării „Adevărul despre agresiunea rusă în Transnistria”, făcute în cadrul interviului pentru Zona de Securitate. În opinia fostului membru al Comisiei Unificate de Control, războiul de pe Nistru a fost înscenat de așa-numite laboratoare roșii ale Kremlinului. „Toată lumea cunoaște că ele au fost înscenate pentru a opri avântul nostru euroatlantic și european. Și cum au declarat de-a lungul anilor, foarte mulți oficiali, inclusiv speaker-ul Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadie Selezniov la 22 octombrie 2021 că: da, noi am fost nevoiți să pornim acest război la Nistru ca să oprim unirea Basarabiei cu România”, susține Valeriu Cerba. `Partea moldovenească , Chișinăul, a obținut cedări puternice, concesii a făcut doar pentru a-i avea la masa de negocieri, pe liderii de la Tiraspol, care erau sprijiniți de Federația Rusă, OSCE făcea jocul Rusiei și o perioadă foarte mult și ucrainenii. Acest acord este unui incorect, neîntemeiat. Este unul neavantajos și semnat sub influența statului agresor, care peste noapte a îmbrăcat alte haine de pacificator, de mediator și de garant. Prin acest lucru că Rusia este stat agresor a spus și primul președinte al Republicii Moldova – Mircea Snegur, care a semnat cu președintele Elțîn acest acord. Acest acord a fost o mare capcană pentru noi, pentru că mecanismul juridic de realizare a tuturor articolelor din acest acord așa și nu a mai fost elaborat și a rămas o buche moartă. Și, în linii generale, noi am obținut un mandat contradictoriu și incorect – mandatul de pacificatori – și e unicul caz în lume unde părțile antrenate în operațiunile de luptă au acest statut de pacificator – Rusia, Transnistria și Moldova”, a explicat Valeriu Cerba.
Portalul Anticorupție publică un interviu cu generalul român în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei în care a prezentat viziunea sa din afară despre care ar putea fi direcțiile corecte pentru o reformare a Armatei Republicii Moldova.
Portalul Veridica relatează „Ce spun barometrele de opinie după șase luni de război: ucrainenii se despart definitiv de „lumea rusă” și vor în UE, dar nu cu orice preț. La aproape șase luni de când Rusia a invadat Ucraina, studiile sociologice arată că obiectivul lui Putin de a readuce țara vecină în orbita Moscovei și în așa-numita „lume rusă” pare, mai mult ca oricând, sortit eșecului: ucrainenii nu mai cred în posibilitatea unei reconcilieri cu Rusia nici măcar după căderea regimului Putin. Dacă în primele luni ale invaziei ucrainenii își doreau să vadă o armată rusă înfrântă rapid și o societate rusească trezită din iluziile create de propaganda guvernamentală, acum majoritatea vor o izolare totală, de lungă durată și ireversibilă a Ucrainei de Rusia și de poporul rus. În plus, ucrainenii par să se fi obișnuit și cu ideea că războiul va fi unul de durată. Barometrele mai relevă și că, cel puțin pentru moment, ucrainenii sunt dispuși să accepte dificultățile economice prin care trece țara, întrucât consideră că lupta pentru independență este prioritară.