Memorandum de înțelegere între R. Moldova și România privind dezvoltarea proiectelor strategice în domeniul energiei. Victor Parlicov: „E o deschidere fără precedent pe ambele maluri ale Prutului”
-
11 Decembrie 2023 17:01
Astăzi la Chișinău a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele Republicii Moldova și României privind dezvoltarea proiectelor strategice de infrastructură în domeniul energiei. „Suntem determinați ca integrarea Rep. Moldova în piața energetică europeană să se producă mai repede decât aderarea la UE”, a subliniat ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, în cadrul evenimentului. La rândul său, ministrul Energiei de la București Sebastian Ioan Burduja, a precizat că astăzi a fost pus în discuție subiectul cu privire la interconexiuni, iar în acest sens noua linie de energie Bălți-Suceava ar putea fi gata în maximum trei ani, transmite Radio Chișinău.
Ministrul Energiei de la Chișinău Victor Parlicov a subliniat că semnarea Memorandumului nu este doar o formalitate, ci o materializare a angajamentului politic de a continua colaborarea celor două țări în sectorul energiei, prin noi interconexiuni și, în special, prin cuplarea pieței energetice a Rep. Moldova cu cea românească. Totodată, vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru desemnarea „OPCOM” SA din România în calitate de operator al pieței de energie electrică în Rep. Moldova, a spus ministrul.
„Sigur că este un drum, este o cale pe care o mai avem de parcurs, însă e o deschidere fără precedent pe ambele maluri ale Prutului și suntem siguri și determinați că această cuplare a piețelor și această integrare a Rep. Moldova în piața energetică europeană să se producă mai repede decât aderarea Rep. Moldova la UE”, a spus Victor Parlicov.
Ori de câte ori va fi necesar, Rep. Moldova poate conta pe ajutorul României, a subliniat la rândul său ministrul Energiei de la București, Sebastian Ioan Burduja.
”Am discutat pe larg despre interconexiuni între România și Rep. Moldova și să planificăm pașii următori…că vorbim de noua linie Suceava-Bălți, unde trebuie să accelerăm… Asta înseamnă că în maximum un an vom avea proiectul tehnic și în cel mult trei ani, dar noi vom încerca să ținem termenul de doi ani, vom avea linia gata…”, a declarat Sebastian-Ioan Burduja.
În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede creșterea capacității de transport, precum și posibilitatea extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze, obiectiv ce ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031.
De asemenea, o serie de proiecte strategice de interconectare ar urma să fie dezvoltate în sectorul energiei electrice. Rep. Moldova are posibilitatea de a importa energie electrică din România, după ce sistemul național a fost sincronizat anul trecut cu cel european, însă există numai câteva linii de tensiune medii, care pot transporta energie într-o cantitate limitată.