Medicul epidemiolog, Alexei Ceban: Este important să înțelegem că vaccinarea protejează nu doar persoana imunizată, dar și alți oameni, prin imunitate colectivă
-
23 August 2020 12:09
În primele șapte luni ale anului 2020, în Republica Moldova s-au înregistrat 17 cazuri de rujeolă, 29 cazuri de oreion și 60 cazuri de tuse convulsivă. În 2019, acoperirea vaccinală la copii, în primul an de viață, a constituit aproximativ 90%, în descreștere față de anii precedenți. Într-un interviu publicat de Ministerul Sănătății, medicul epidemiolog, Alexei Ceban, ne explică care este importanța imunizării, inclusiv pe timp de pandemie.
Vaccinarea stimulează activitatea sistemului imun la copii
Dl Ceban, ce este un vaccin și care este scopul vaccinării populației?
Până la apariția vaccinurilor, singura modalitate de a deveni imun la unele boli infecțioase era una foarte periculoasă – trebuia să te îmbolnăvești, să suporți boala, deseori în formă gravă și, cu mult noroc, să te însănătoșești. Imunitatea naturală este un mecanism foarte eficient de protecție a organismului, doar că, pentru a obține această protecție naturală, trebuia să suporți toate consecințele și posibilele riscuri de complicații ale bolii, cea mai gravă fiind moartea.
Ideea vaccinării este de a crea imunitate artificială, similară cu cea creată de infecția naturală, dar fără ca persoana să suporte boala, disconfortul sau posibilele complicații. Vaccinurile sunt produse din agenți (bacterii sau virusuri) ce cauzează infecția sau din fragmentele lor. Sistemul nostru imun reacționează la introducerea vaccinului în același mod, ca și la infecția naturală, produce anticorpi, care se păstrează în sânge, creând imunitate sau protecție față de bolile infecțioase, contra cărora este destinat vaccinul. Dacă vreodată vom fi expuși unei infecții reale, acești anticorpi ne vor proteja.
Prin vaccinare, stimulăm activitatea sistemului imun al copilului. Minorul devine protejat în fața mai multor boli infecțioase. Vestea bună este că pentru a dezvolta imunitate, el nu mai trebuie să se îmbolnăvească.
Care este rolul vaccinurilor în epidemii sau pandemii?
Fără nicio ezitare pot spune că în prezent, deși încă nu avem acces la un vaccin aprobat, consecințele provocate de virusul COVID-19 sunt minore, în comparație cu epidemiile de difterie sau poliomielită. Dacă ar fi fost disponibil un vaccin până la transmiterea intensivă a virusului SARS-CoV-2, viața noastră avea să fie ca înainte: cu timp petrecut alături de cei dragi, cu petreceri, cu traversarea frontierelor fără restricții și multe alte lucruri, care acum ne par imposibile.
De ce trebuie să avem un număr mare de persoane vaccinate?
Noi, cu toții, practic au uitat ce efecte devastatoare pot avea variola, tetanosul, rujeola, poliomielita sau alte boli transmisibile, care sunt reduse la minimum sau chiar au dispărut total, datorită programelor de imunizare. Soluție care nu era accesibilă într-un format atât de extins pentru generațiile anterioare.
Este important să înțelegem că vaccinarea protejează nu doar persoana imunizată, dar și alți oameni, prin imunitate colectivă. Când un număr suficient de mare de oameni sunt vaccinați, aceștia nu transmit boli. Imunitatea colectivă îi protejează și pe cei care nu sunt vaccinați, inclusiv persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Pentru a forma o imunitate colectivă, acoperirea vaccinală trebuie să fie de cel puțin 95%.
Care este nivelul acoperirii vaccinale în Republica Moldova și la ce pericole ne putem aștepta?
În 2019, acoperirea vaccinală, pentru primul an de viață al copiilor, a fost de aproximativ 90% pentru toate tipurile de vaccinuri (împotriva Hepatitei virale B (HepB) – 91%; difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP) – 91%; infecției cu rotavirusuri – 82%; rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) – 88%, cu excepția vaccinului BCG – 97%). Este un nivel insuficient pentru protecția copiilor și adulților. Din 2007 se observă o descreștere continuă de acoperire vaccinală. Spre exemplu, în 2007 acest indicator era de 97% pentru vaccinul împotriva Rujeolei, Oreionului și Rubeolei (ROR), iar în 2019, a fost de 88%, o scădere cu aproximativ 10%. Această diminuare a permis importul rujeolei în 2018, iar după ani de zile de eliminare a acestui virus de pe teritoriul Republicii Moldova, în 2018 am avut 340 de cazuri, iar în 2019 – 90 de îmbolnăviri de rujeolă.
Mai există un pericol care bate la ușa Republicii Moldova, difteria, o maladie extrem de gravă, care nu a fost înregistrată pe teritoriul țării de mai bine de 10 ani. Ultimul val de infectări a avut loc în anii 90 și a curmat multiple vieți omenești, iar multe persoane au rămas cu grave consecințe. Ucraina a înregistrat cazuri de difterie, iar pericolul importului este unul iminent, în special, pe fundalul unei acoperiri vaccinale joase.
Deja în 2020 (ianuarie-iulie), în țara noastră au fost confirmate 17 cazuri de rujeolă, 29 cazuri de oreion și 60 de cazuri de tuse convulsivă. Îndemn fiecare persoană să contacteze medicul de familie și să verifice calendarul de imunizări al întregii familii.
Vaccinurile moderne, folosite în Republica Moldova, sunt sigure și eficiente
Unde și cum se pot vaccina persoanele?
În Republica Moldova toate vaccinurile sunt gratuite și se administrează conform calendarului național de imunizări la medicul de familie. Vaccinurile sunt precalificate de Organizația Mondială a Sănătății, adică au trecut cele mai riguroase teste de calitate, fiind utilizate cele mai înalte standarde în dezvoltarea și producerea acestora. Vaccinurile moderne, folosite în Republica Moldova, sunt extrem de sigure și foarte eficiente. Preparatele ajung în țara noastră prin intermediul UNICEF, fiind asigurat permanent lanțul frig – menținerea constantă a temperaturii pe parcursul aprovizionării și livrării.
Procesul de imunizare este disponibil și în condițiile actuale?
Da. Fiecare copil sau persoană adultă poate contacta medicul de familie pentru a obține detalii despre calendarul de vaccinare, informații despre maladiile ce pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor, care pot fi reacțiile adverse și când trebuie să vină la administrarea vaccinului. În momentul procedurii, fiecare persoană trebuie să poarte mască de protecție, inclusiv și copii de peste 6 ani.
Este foarte important ca medicul de familie să fie informat, la telefon, dacă ați interacționat cu o persoană bolnavă de COVID-19. În acest caz, veți fi nevoit să stați în izolare timp de 14 zile, iar dacă apar simptome specifice virusului, trebuie să contactați de urgență medicul de familie sau serviciul 112. Doar persoanele tratate de COVID-19 pof fi imunizate.
Vaccinează-ți copii, protejează-ți viitorul!
De ce imunizarea este atât de importantă în timpul pandemiei de COVID-19?
Orice întrerupere a serviciilor de imunizare, chiar și pentru o perioadă scurtă, poate crea un risc imediat de apariție, la copii și adulți, a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinuri (rujeolă, difterie, tuse convulsivă, oreion, rubeolă etc). Numărul extins de persoane nevaccinate, adăugate la cele existente, creează un risc major pentru comunitate și crește probabilitatea de apariție a unor focare de boli. Aceste focare ar putea duce la majorarea excesivă a numărului de persoane infectate și a cazurilor de deces, determinând și creșterea poverii pentru sistemele de sănătate care se confruntă deja cu provocări lansate de infecția COVID-19.
Se înregistrează o scădere a persoanelor vaccinate față de perioada similară a anului trecut, iar relansarea activităților instituțiilor de învățământ poate duce la o creștere semnificativă a copiilor infectați cu diferite maladii, ce pot fi prevenite prin vaccinare. Astfel, îndemnăm și rugăm părinții și bunicii să verifice dacă copiilor și nepoților le-au fost administrate vaccinurile, iar dacă nu, să se adreseze la medicul de familie pentru a-i imuniza. Vaccinează-ți copii, protejează-ți viitorul!