Medicul din R.Moldova care continuă să salveze vieți după ce s-a vindecat de COVID-19 și vorbește despre cazurile miraculoase. „Nu e de glumă”

  • 05 Iulie 2020 19:39
Medicul din R.Moldova care continuă să salveze vieți după ce s-a vindecat de COVID-19 și vorbește despre cazurile miraculoase. „Nu e de glumă”
lenaaftenii.com

Este unul din îngerii în halate albe din R. Moldova, îi spune Victor Țurcanu, iar până în ziua când a aflat că are Covid-19, a salvat viețile a peste 70 de pacienți diagnosticați cu coronavirus. Pacienți care au fost internați în stare extrem de gravă, în secția pe care o conduce, potrivit blogului lenaaftenii.com.

Potrivit sursei citate, Victor Țurcanu este medic anesteziolog-reanimatolog, a lucrat timp de doi ani în Secția Anestezie și Terapie Intensivă de Urgență din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar mai apoi și-a continuat activitatea în calitate de anesteziolog în Secția Anesteziologie. Din luna martie curent a devenit Șeful Secției Terapie Intensivă Generală 1 din cadrul aceleași instituții medicale. Când au auzit că s-a infectat de Covid-19, pacienții săi s-au interesat zilnic de starea sa de sănătate.
Astăzi Victor Țurcanu se simte bine, iar din această săptămână s-a alăturat colegilor săi, alături de care, zi de zi, intră în focar și luptă cot la cot pentru viețile oamenilor.

Victor Țurcanu s-a născut în sat. Cigîrleni, r. Ialoveni, are 35 de ani.

A mărturisit că nu poate să nege faptul că începutul luptei împotriva Covid-19 a fost și continuă să fie una dificilă. Că uneori, el și echipa sa, constrânși de situație, au fost nevoiți să ia decizii din mers. Iar acest lucru i-a unit și mai mult.
Cifra pacienților pe care i-a tratat de coronavirus ajunge la 70, iar în secția pe care o conduce se lucrează pe două fronturi. Pe primul se luptă pentru viața pacientului, iar pe al doilea se lucrează cu fiecare bolnav la nivel psiho-emoțional. Cei care sunt aduși în secția sa sunt foarte derutați și indiferent de vârstă, fiecare pacient se confruntă cu atacuri de panică deoarece le este frică de moarte.
„Cei mai gravi pacienți sunt aduși la noi în secție, însă să știți că doar medicamentul nu tratează. Contează foarte mult ca pacientul să fie bine emoțional, să depășească atacurile de panică și să vrea să lupte pentru viață. Toți care ajung aici sunt derutați, iar noi lucrăm cu fiecare în parte și-i insuflăm încrederea. Plus la toate, zilnic ținem legătura cu rudele lor și le raportăm despre starea de sănătate a celor dragi”, spune Victor Țurcanu.

A avut două cazuri miraculoase

L-am întrebat dacă a avut parte de cazuri de coronavirus pe care le-ar clasa drept miracole și mi-a răspuns afirmativ. Este vorba de o pacientă de 37 de ani, mămică a trei copii, care a fost adusă în stare agonală și pentru viața căreia a dus o luptă crâncenă timp de patru zile. Al doilea caz-minune este un bărbat care în timpul când a fost adus în secție, a avut senzația că în jumătate de oră îl pierde.
Victor Țurcanu a lucrat în focar, zi de zi, până acum ceva vreme, când a aflat că s-a îmbolnăvit de Covid-19.
În perioada cât a fost supus tratamentului, a rămas plăcut surprins când a aflat că pacienții săi se interesează și că își fac griji pentru starea sa de sănătate.
Din ziua când a început să trateze pacienții de coronavirus, Victor Țurcanu a locuit într-o cameră de cămin, oferită de Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Continuă să salveze vieți

Recent, medicul a fost telefonat de directorul spitalului pentru a afla cum se simte, iar din această săptămână a revenit la muncă.
„Când m-am îmbolnăvit, le-am spus colegilor să lupte pentru viața fiecărui pacient în parte. Îmi părea rău că m-am îmbolnăvit pentru că sesizam că nu am dat tot pentru unii pacienți.
Fiecare organism are limita sa de rezistență și de aici infectarea mea cu Covid. Eu tot sunt om, nu sunt mașină! Lumea în stradă se îmbolnăvește, iar noi, că ne aflăm zilnic în focar, suntem cei mai expuși riscului. Am știut unde merg așa că nu mă plâng. Deja am depășit boala, iar de pe data de 1 iulie sunt la lucru”, mai povestește medicul anesteziolog-reanimatolog.

„Dacă stăm mai mult de patru ore în focar, riscăm să ieșim cu toții infectați”

Alături de colegii săi din România

Dintotdeauna a lucrat cu pacienți care se aflau în stare extrem de gravă și că mereu era pregătit pentru ce e mai rău, însă mi-a mărturisit că virusul care s-a răspândit în întreaga lume, abordează altfel organismul omului. În timpul tratamentului, pacientul trece prin diferite stări, iar bătălia pentru viață este una extrem de anevoioasă și dură.
Nici medicilor nu le este ușor să se afle zilnic în focar, acolo unde virusul circulă și se află ca la el acasă, și unde pacienții luptă cu moartea.
„În focar lucrăm patru ore pe zi pentru că fizic mai mult nu poți să te afli acolo. Plus că echipamentul respiră și cu cât mai mult ești în zonă, cu atât riscul de infectare este mai mare. Acolo virusul circulă, iar dacă stăm mai mult de patru ore, riscăm să ieșim cu toții infectați. Chiar și să vrei să te afli mai mult, nu poți. Fizic nu poți să reziști, iar patru ore sunt maxime pentru noi toți”, susține Victor Țurcanu.

„Nu-i de glumă!”

Chiar dacă în presă și pe rețelele de socializare se trâmbițează faptul că în spital nu mai sunt locuri pentru pacienți, domnia sa consideră că aceasta este jumătate de problemă cu care se confruntă sistemul medical. Cea mai importantă problemă e că personalul medical este epuizat, iar majoritatea celor care luptă cu acest virus, nu și-au văzut familia de la începutul epidemiei.
„Când te gândești că lupți o lună ori două, e altceva, însă situația se întinde și nu se știe cât va dura.
Eu, prin prisma a două perechi de ochi, cea de medic și cea de pacient, pot spune că nu-i de glumă.
Îi îndemn pe oameni să fie prudenți și să aibă grijă de sănătatea lor”, mi-a spus la finalul discuției Victor Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău