Medicii și experții susțin că imunizarea este singura șansă de a ieși din pandemie, însă peste 70 la sută dintre cetățeni declară că nu știu dacă se vor vaccina împotriva COVID-19
-
11 Martie 2021 13:11
Chiar dacă peste 70 la sută dintre locuitorii R. Moldova declară că nu știu dacă se vor vaccina sau nu împotriva COVID-19, medicii și experții susțin că imunizarea este singura șansă de a ieși din pandemie. Ei dau asigurări că vaccinurile care au fost aprobate la nivel mondial și sunt administrate și cetățenilor moldoveni, sunt sigure și eficiente.
Potrivit unui studiu al Ministerului Sănătății, mai mult de jumătate dintre participanții la cercetare declarau că nu se vor vaccina împotriva COVID-19 din motiv că nu ar avea încredere în eficacitatea vaccinurilor folosite în prezent. În același timp coordonatoarea campaniei de imunizare în Republica Moldova, Ninel Revenco, susține că vaccinurile sunt sigure și că atunci când cetățenii aleg să se imunizeze, aleg între a face o formă gravă a bolii și viață.
„E posibil să aveți unele reacții adverse care sunt foarte normale, ceea ce înseamnă că organismul construiește o protecție. Noi administrăm acel vaccin care e disponibil în prezent, nu este de ales, pentru că altfel noi facem o alegere între a nimeri la terapie intensivă și viață. Dacă există posibilitatea să ne vaccinăm, ne vaccinăm. Fără vaccinare în masă și în timp rapid, nu vom ieși din această criză. Este normal ca orice om care se ciocnește prima dată în viață cu acest vaccin să ezite. Vaccinurile care au fost deja aprobate, nu au fost pregătite în câteva luni. Munca și cercetarea asupra acestor vaccinuri durează de 20 de ani. Platformele erau pregătite deja, doar că erau pregătite pentru a elabora alte vaccinuri, de exemplu Ebola, HIV SIDA. Dar pentru că pandemia s-a răspândit extraordinar de repede la nivel global, atunci toate guvernele, laboratoarele care produc vaccin s-au unit și au produs aceste vaccinuri”, a spus Ninel Revenco.
Din punct de vedere ar drepturilor omului, cetățenii ar trebui să aibă posibilitatea să aleagă ce vaccin anti-COVID-19 să administreze, însă lucrurile devin mai puțin flexibile în pandemie, opinează expertul internațional în sănătate publică, Ala Tocarciuc. De asemenea, ea spune că dacă am aștepta până în momentul în care s-ar putea alege serul cu care să ne vaccinăm, pandemia s-ar extinde până în 2025.
„Teoretic, din punct de vedere al drepturilor omului, desigur că orice persoană ar trebui să aibă dreptul de a alege. Și nu doar dreptul de a alege vaccinul, dar și timpul când se vaccinează. Ar trebui să fie mai mult spațiu pentru alegere, dar noi suntem în pandemie și asta ar trebui să ne ajute să înțelegem că nu în toate situațiile e posibil să alegi. Din această cauză, eu le recomand să se vaccineze cu ceea ce este acum în țară. Da, normal ar fi să putem alege, dar dacă nu putem alege, ne vaccinăm cu ceea ce este. Dacă așteptăm să putem alege vaccinurile, s-ar putea să stăm în pandemie până în 2025”, a spus Ala Tocarciuc.
În Republica Moldova, campania de vaccinare a început în rândul medicilor, la două martie. Acestor li se administrează vaccinul AstraZeneca, donat de România și prin intermediul platformei COVAX.