Medicii recomandă cetățenilor să nu facă abuz de dulciuri în perioada sărbătorilor de iarnă

  • 24 Decembrie 2022 16:30
Medicii recomandă cetățenilor să nu facă abuz de dulciuri în perioada sărbătorilor de iarnă

Agenția națională pentru sănătate publică (ANSP) recomandă reducerea consumului de zahăr în perioada Sărbătorilor de iarnă, în special, prin reducerea consumului de băuturi îndulcite și al "dulciurilor din cadouri", pentru a preveni anumite efecte negative pentru sănătate.

După cum a comunicat pentru Infotag serviciul de presă al instituției, recomandarea este o urmare a rezultatelor celui mai recent studiu privind factorii de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS) în Moldova în anul 2021.

Conform datelor din Raport, mai mult de șase din zece adulți (63,9%) din Moldova sunt supraponderali, iar un sfert din populație (22,7%) - obezi. Totodată, valorile medii ale circumferinței abdominale, 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, indică un pericol sporit de apariție a complicațiilor metabolice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, infarctul miocardic sau diabetul zaharat.

Medicii recomandă înlocuirea băuturilor îndulcite - sucuri, compoturi sau băuturi carbogazoase dulci cu apa plată, inclusiv cea cu adaos de fructe proaspete, ceaiuri sau compoturi neîndulcite, atât la masa festivă, cât și în timpul meselor obișnuite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău