Medici de pe ambele maluri ale Nistrului au inițiat un proiect de asistență pre și postnatală

  • 01 Iunie 2018 12:20
Medici de pe ambele maluri ale Nistrului au inițiat un proiect de asistență pre și postnatală

Mai mulți medici din instituțiile medicale publice din Tiraspol, Criuleni, Dubăsari și Grigoriopol și-au unit eforturile pentru a îmbunătăți asistența perinatală din regiune. Aceasta a devenit posibil datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, realizat de Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate, în parteneriat cu Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol și Spitalul raional Criuleni, transmite MOLDPRES.

În fiecare an, peste două mii de gravide din Tiraspol, Criuleni, Dubăsari și Grigoriopol se confruntă cu accesul limitat la asistența specializată pre și postnatală. Pentru a redresa situația, specialiștii de la Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol și Spitalul raional Criuleni vor participa la cursuri de calificare, iar școlile perinatale din maternitățile acestor localități vor fi dotate cu echipament și mobilier. Proiectul a fost lansat ieri la Tiraspol și urmează să fie finalizat la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit experților medicali ai proiectului, în școlile reorganizate, gravidele, partenerii și familiile lor vor primi consiliere și recomandări privind evoluția sarcinii, modificările fiziologice și psihologice ale organismului matern, vor învăța exerciții și tehnici de micșorare a nivelului durerii la naștere. De asemenea, ei vor cunoaște cum să facă față provocărilor din primul an de viață al copilului.

„Colaborarea gravidei cu echipa multidisciplinară a școlii, compusă din medicul ginecolog, neonatolog și psiholog, contribuie esențial la starea pozitivă psihoemoțională a gravidei. Ca rezultat, 76% din femei și 80% din adolescente care au trecut orele școlii perinatale nasc natural, iar frecvența nașterilor asistate are tendința să scadă. Aceste fapte reduc semnificativ riscurile maternității”, a menționat Svetlana Jubârcă, coordonator medical și expert al proiectului.

Proiectul „Implementarea modelului de activitate în bază de voluntariat a școlilor perinatale pentru femeile și adolescentele gravide” are un buget de circa 20 mii de euro, colaborarea înscriindu-se în cadrul Programului finanțat de UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău