MEDIC: „Rezistența la antibiotice trebuie confirmată doar prin teste de laborator. În R.Moldova nu se fac astfel de studii însă”

  • 15 Februarie 2019 08:30
MEDIC: „Rezistența la antibiotice trebuie confirmată doar prin teste de laborator. În R.Moldova nu se fac astfel de studii însă”

Rezistența la antibiotice trebuie confirmată doar prin teste de laborator. Pentru aceasta este nevoie de studii foarte extensive a florei. La moment, la nivel național nu sunt aceste studii. În Moldova se fac studii doar în cazul unor patologii și se studiază la nivel de instituții, transmite IPN cu referire la o emisiune de la postul de televiziune Canal 2.

„La nivel național noi nu avem așa studii. Desigur, ele sunt foarte necesare ca noi să știm cum să dirijăm corect antibioterapia”, spune medicul pediatru, conferențiar universitar, Olga Cârstea .

Potrivit ei, antibioterapia are riscuri de dereglare a florei intestinale, care interferă și cu sistemul imun, și cu metabolismul, și cu alți factori. „Revenirea florei după o antibioterapie irațională poate avea loc timp de 1-2 luni la copii. Pe parcurs sunt mai multe efecte negative: crește rata sensibilității la alergeni, dar asemenea cazuri se întâmplă când există și o predispoziție”, spune medicul pediatru. Medicul susține că administrarea antibioticului trebuie să fie foarte bine gândită.

Medicul neonatolog de la Spitalul Nr.1 din Chișinău Tatiana Iurcu susține că anul curent numărul copiilor bolnavi de pneumonie este în descreștere comparativ cu anul trecut. Comparativ cu anul 2017, când 74% dintre copiii spitalizați la Spitalul Nr. 1 aveau pneumonie, în aceeași perioadă a anului 2018 incidența este de 41% din numărul total.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:0 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău