Mediaforum | R. Moldova nu a avut campanii veritabile de promovare a modului de viață sănătos și nicio campanie veritabilă de vaccinare (Revista presei)

  • 26 Septembrie 2021 12:25
Mediaforum | R. Moldova nu a avut campanii veritabile de promovare a modului de viață sănătos și nicio campanie veritabilă de vaccinare (Revista presei)

Revista presei - 26 septembrie 2021.

Ziarul de Gardă explică într-un editorial „De ce lumea neagă existența bolii? De ce consideră inutile sau riscante vaccinurile? Pentru că statul nu își tratează la modul serios propriile decizii. Câteva exemple. Suntem în situație excepțională, dar unitățile de transport public sunt arhipline de oameni care neglijează purtatul măștilor, iar de distanță socială nici vorbă nu poate fi. Alt exemplu, aproape ridicol, dacă nu ar fi atât de perfid. La intrare în supermarketuri, dar și în alte instituții, ați observat, probabil, termometre electronice pentru testarea temperaturii corporale a cumpărătorilor. Dacă cineva ar face un experiment, ar constata cu ușurință că acestea termometre sunt fictive, că generează date false, de care nimeni nu are nevoie. Administrațiile acestor instituții au investit bani în niște aparate absolut inutile, doar ca să bifeze respectarea normelor sanitare în pandemie. Cum să creadă omul că toate aceste acțiuni, decizii, sunt adoptate la modul serios, când termometrele arată temperaturi de 32, 33, 34,5 grade, iar alteori, în cazul a 5-6 cumpărători, testați consecutiv, constatăm aceeași temperatură? Oricine, chiar neavând prea multe cunoștințe sanitare, va trata ca pe o formalitate această decizie anti-pandemică. Sau, alt episod. Pe 10 septembrie, a fost declarată stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova, cel puțin până la 30 octombrie 2021. În această perioadă, accesul persoanelor cu vârsta de peste18 ani la evenimentele desfășurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri și în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor de noapte și ringurilor de dans se permite doar dacă aceștia prezintă un certificat de vaccinare sau rezultatele negative ale unui test neexpirat. Ați citit undeva cumva vreo informație despre cum au loc aceste verificări sau ați fost cumva întrebați/verificați la intrarea în vreun club de noapte sau în vreun restaurant? De ce oamenii, mai ales cei care nu au trecut prin chinurile bolii, ar crede cu-adevărat în existența riscurilor și ar respecta restricțiile, dacă deciziile statului privind protejarea sănătății cetățenilor nu se respectă?”, scrie Aneta Grosu în Ziarul de Gardă.

Republica Moldova nu a avut campanii veritabile de promovare a modului de viață sănătos și nicio campanie veritabilă de vaccinare, scrie jurnalista Irina Papuc pe Mediaforum. Totodată, autoarea constată că în Republica Moldova cheltuielile pentru promovarea modului de viață sănătos pe cap de locuitor au ajuns în 2020 la 7 lei și 41 de bani! De ce neagă oamenii știința? Iată de ce. Ce fel de promovare putem face cu 7 lei? Este jenant, dezamăgitor, un eșec al tuturor guvernelor din 1991 încoace. Nu mai faceți judecăți de valoare și întrebați-vă de ce oamenii au rămas needucați. De ce autoritățile n-au investit în campanii de informare și conștientizare a riscurilor? De ce un stat conduce oameni needucați? De ce sistemul nu a câștigat încrederea oamenilor lor? ... Înainte de pandemie, peste 200 de sate din Republica Moldova nu aveau medic de familie. Deloc. În multe alte cazuri un singur medic este responsabil de trei sau cinci sate. Acum imaginați-vă cum este să fii privat de toate privilegiile saltului tehnologic și descoperirilor medicale din secolul al XIX-lea într-un sat rupt de lume. Cum poate să înțeleagă mai întâi și apoi să accepte un om de la țară rațiunile vaccinului ARNm, când el își pune frunze de brusture atunci când nu mai poate de picioare, culege o frunză de pătlagină ca să pună pe rana deschisă, iar când copilul are febră este înfofolit cu plăpumi și scăldat în oțet? Omul de la țară, în pofida sarcasmului nostru citadin, nu e prost. El a fost lăsat să se descurce de unul singur. Guvernele s-au tot schimbat, dar el tot singur cu frunzele de brustrure a rămas. Oamenii vor accepta mesajele de la Chișinău și știința numai atunci când vor simți că de ei le pasă. Că sunt ascultați, nu abandonați, tot timpul, nu doar în pandemii”, scrie autoarea.

Într-un articol întitulat „Paraziții”, Gazeta de Chișinău scrie despre „o categorie de persoane din societatea moldovenească care își duc traiul, de la o zi la alta, pe spinarea celorlalți. Pur și simplu, nu vor să muncească și caută diferite căi de a parazita pe contul cuiva: solicită ajutoare sociale, indemnizații nemeritate, beneficiază de ajutorul organizațiilor de caritate, profită de fundațiile unor politicieni în campaniile electorale sau contează pe mila cetățenilor simpli. Nu este vorba despre persoane cu dizabilități, bătrâni singuratici, bolnavi sau copii din familii vulnerabile. Categoria aceasta este despre bărbați și femei în floarea vârstei, sănătoși și apți de muncă. De fapt, nu există localitate în Republica Moldova care să nu aibă paraziții săi. Sunt obraznici, insistenți și fac scandal dacă primăriile refuză să le dea ajutor. Apoi merg la raion, iar, dacă nu-și găsesc „dreptatea” nici acolo, ajung și la Chișinău. În cazul în care sunt respinși, apelează la redacție. Și nu se lasă până nu-și ating scopul. Este strigător la cer când cei apți de muncă, dar care nu vor să lucreze, primesc ajutoare, lipsindu-i de ele pe cei care au nevoie de sprijin real”, scrie Gazeta de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău