Martorii atentatelor de la Bruxelles descriu "panica generală". MĂRTURII
-
22 Martie 2016 15:47
Chipuri pline de sânge, bărbați și femei în lacrimi și cel puțin 26 de morți — este imaginea lăsată în urmă de exploziile produse marți dimineață la aeroportul și metroul din Bruxelles.
'Un individ a strigat în limba arabă, a spus mai multe cuvinte și am auzit o deflagrație puternică', a declarat agenției France Presse un angajat însărcinat cu securitatea bagajelor pe aeroportul Zaventem. 'Panica era generală. (...) Am ajutat cel puțin șase, șapte răniți, am scos cinci trupuri care nu mai mișcau', mai spune acest un martor, pe mâinile căruia sunt urme de sânge. El își amintește și de un foc de armă pe care l-a auzit înaintea exploziei.
'Toată lumea fugea, toată lumea căuta un loc să se ascundă, era debandadă', a afirmat la rândul său o persoană care aștepta un pasager la aeroport.
Și un alt martor a spus că a văzut răniți peste tot, inclusiv un copil rănit, împreună cu mama lui, care era teafără.
Conform relatărilor martorilor, prima deflagrație de la aeroport a fost în jurul orei locale 08:00 (07:00 GMT). O oră mai târziu, o jurnalistă a AFP a văzut sute de persoane evacuând aeroportul și dând telefoane apropiaților.
'Am auzit o mare bubuitură. (...) Am crezut că era din cauza lucrărilor — pentru că sunt în curs multe lucrări—, dar am văzut oamenii venind panicați. Plângeau, le era frică', povestește la rândul ei o angajată a aeroportului.
Multe dintre cele circa 30 de angajate ale Swissport — o companie prestatoare de servicii pe aeroportul Zaventem — plângeau și unele se îmbrățișau pentru că au scăpat cu viață.
"Am auzit o primă explozie, am luat un copil în brațe și l-am ascuns sub un ghișeu de check-in, apoi l-am dat unui polițist', povestește un pasager, care a spus și el că erau răniți peste tot, iar unii nici nu mișcau, mărturisind totodată că ar fi vrut să ajute oamenii, dar a preferat să fugă pentru a se salva.
Un alt pasager care tocmai venise cu un zbor de la Geneva a afirmat că imediat ce a intrat în incinta aeroportului a auzit o primă deflagrație, a simțit suflul exploziei și apoi tavanul s-a prăbușit, simțind atunci și miros de praf de pușcă.
La circa zece kilometri de aeroport, puțin după ora 09:00, panica a pus stăpânire și pe cartierul european din Bruxelles după ce o altă explozie s-a produs în stația de metrou Maelbeek.
În fața stației situația era foarte confuză, iar din interior ieșea un nor de praf. O jurnalistă a AFP a văzut circa 15 oameni primind primul ajutor direct pe trotuar, mulți având chipurile pline de sânge, în timp ce alții plângeau.
Această scenă s-a desfășurat la numai 300 de metri de sediul Comisiei Europene și de alte clădiri ale diferitelor instituții comunitare, în fața cărora au apărut apoi trupele de securitate.
Un bărbat care lucrează la serviciul de securitate a bagajelor pe aeroportul Zaventem, Alphonse Youla, a declarat că, înainte de explozia primei bombe, a auzit un bărbat strigând ceva în limba arabă.
'Pe urmă plafonul casetat al aeroportului s-a prăbușit. Am ajutat să fie transportați cinci morți, cu picioarele distruse, ca și când bomba ar fi venit de la un bagaj', le-a declarat el reporterilor, cu mâinile pline de sânge. 'E de la oamenii pe care i-am cărat', a explicat martorul.
Radio-televiziunea VRT a relatat că 81 de persoane au fost rănite pe aeroport, multe dintre ele la picioare, ceea ce sugerează că a fost vorba despre o bombă ascunsă într-un bagaj aflat pe podea.
Procurorul federal belgian a afirmat, într-o conferință de presă, că una din cele două explozii de la aeroport este probabil să fi fost provocată de un atentator sinucigaș.
Sute de pasageri care nu au fost răniți au părăsit aeroportul pe o ieșire laterală, mulți dintre ei în lacrimi, unii acoperiți cu pături. Mulți au fost evacuați cu autobuzele.
Pasagera Paolo Saraca Volpini a relatat că, la circa un sfert de oră după explozii, o voce bărbătească, încărcată de emoție, s-a adresat prin megafoanele aeroportului, spunând în mai multe limbi: 'trăim un atac' și cerându-le celor prezenți în terminalele A și B să rămână pe loc.
Un pasager, care trecuse deja de controlul de securitate în momentul exploziei, a declarat că, după explozii, cei aflați în aeroport s-au panicat și au început să fugă în căutarea unui adăpost.
'Oamenii s-au adăpostit în magazine și pe unde au putut. Am reușit să ne urcăm în avion, dar nu a decolat și apoi am fost escortați spre autobuze', a relatat Sylwia Czerska, care se afla pe drum spre Geneva.
Martori au afirmat că prima explozie a avut loc lângă ghișeul băncii Belfius, în apropierea lifturilor din aripa stângă a terminalului de plecări. A doua explozie a fost mai puternică, producându-se mai aproape de cafeneaua Starbucks, aflată în centrul terminalului.
'Au fost aproape simultane. A fost o apocalipsă', a mărturisit Samir Derrouich, angajat al restaurantului Autogrill de pe aeroport.
Sursa: Agerpres.ro