Marș de susținere a Republicii Moldova în obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, organizat la Viena

  • 23 Iunie 2022 12:46
Marș de susținere a Republicii Moldova în obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, organizat la Viena

Comunitatea cetățenilor R. Moldova din Austria a participat activ duminică, 19 iunie, la acțiunea organizată de Vienna goes Europe și sprijinită de MoldWien, organizația comunității basarabene din Austria.  

Acțiunea a avut ca scop să consolideze sprijinul țărilor precum: Republica Moldova, Georgia și Ucraina în obținerea statutului de stat candidat, pentru a adera la Uniunea Europeană. La eveniment au fost prezenți atât reprezentanți ai formațiunilor politice din Austria, cât și reprezentanți ai misiunilor diplomatice care sprijină parcursul european a celor trei țări.

Helmut Brandstätter, deputat în parlamentul Austriei din partea fracțiunii politice NEOS (Partidul Noua Austria și Forumul Liberal) a fost unul dintre politicienii care au fost prezenti la marșul din ziua respectivă, pentru a susține parcursul European al Republicii Moldovadupă care, o zi mai târziu vizitat Moldova, ocazie cu care s-a întâlnit cu reprezentanți ai Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova în vederea păstrării unei ambianțe de previzibilitate, pace și de stabilizare social-economică.

Ludmila Tino Sîrbu, fondatoarea asociației MoldWien și consultantă pe probleme de integrare socială a ținut un discurs în numele diasporei din Austria, în care a subliniat importanța integrării europene a Republicii Moldova: ,,Astăzi, trăim posibilul scenariu ca Republica Moldova să revină acasă, în familia Europeană. La fel ca în Austria, tezaurul Republicii Moldova pe lângă valoroase artefacte ale unui trecut glorios, va cuprinde și o propoziție daltuită în aur -   ,,Moldova este liberă!". Libertate înseamnă a fi independent, liber de a decide soarta propriului popor. Uniunea Europeană face posibil asimilarea valorilor noastre în marea familie a valorilor europene.

Moldovenii din Austria au dat dovadă încă o dată de unitate și solidaritate în aspirațiile lor europene. În pofida faptului că sunt o comunitate mică în comparație cu celelalte minorități, au venit într-un număr mare, fapt ce reamintește sloganul atribuit țării noastre - ,,small country with big heart".

De menționat că Viena goes Europe este o platform de susținere, consolidare și cooperare între minoritățile naționale și instituțiile europene și internaționale. Marșul de solidaritate a fost susținut și de Ambasada Republicii Moldova în Austria, prin prezența distinsei DoamnVictoria Scolnic și a adunat reprezentanți ai diasporei moldovenești din mai multe țări, cu mar fi: Franta, Belgia, România, Germania și Italia. Vibrația acestuia a fost simțită datorită zecilor de pancarde, steagurilor fluturande și vocilor sonore cu sloganul: ,,MOLDOVA IS EU”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău