Marina americană desfășoară patru distrugătoare să supravegheze exerciții navale ruso-chineze la care iau parte 11 nave ruse și chineze în apropiere de Alaska

  • 07 August 2023 13:17
Marina americană desfășoară patru distrugătoare să supravegheze exerciții navale ruso-chineze la care iau parte 11 nave ruse și chineze în apropiere de Alaska

Marina americană (US Navy) a trimis patru distrugătoare să supravegheze exerciții navale „fără precedent” ale Rusiei și Chinei, care au trimis 11 nave în Marea Bering, în largul statului american Alaska, în apropierea Insulelor Aleutine, fără să intre în apele teritoriale americane, potrivit unor oficiali americani, scria în weekend presa americană, scrie News.ro.

„Fie că locuiți în Alaska, la fel ca mine, sau pe Coasta de Est a Statelor Unite, este îngrijorător că un asemenea grup naval format de către principalii noștri doi adversari să soneze atât de aproape coastele americane”, denunța el.

„Acest lucru nu face decât să consolideze ideea că am intrat într-o nouă eră a agresiunii autoristariste a dictatorilor de la Beijing și Moscova”, aprecia el.

Momentul și locul exacte ale acestei incursiuni ruso-chineze nu au fost dezvăluite, iar informații cu privire la acest incident sunt în continuare clasificate, potrivit publicației regionale Alaska’s New Source.

Presa rusă a scris despre aceste exerciții recente.

Vineri, agenția oficial rusă de presă Tass evoca un exercițiu submarin la Oceanul Pacific și cita numele a zece nave - cinci rusești și cinci chinezești. Este vorba despre două Udaloi - două distrugătoare vechi de luptă antisubmarină, concepute la sfârșitul Uniunii Sovietice -, și două corvete de clasa Steregușchi mai modeste, dar mai moderne.

Beijingul a trimis distrugătoare Type 052D, unele dintre cele mai moderne ale marinei chineze, o fregata Type 054A și o corvetă Type 056.

Fiecare escadră și-a desfășurat propria navă de susținere.

Cea de-a 11-a navă este necunoscută.

„În total, de la începutul patrulărilor, detașamentul a parcurs peste 2.300 de mile marine”, a anunțat într-un comunicat Flota americană la Pacific, potrivt căreia echipajele navelor au traversat Marea Japoniei, Strâmtoarea La Pérouse, Marea Ohotsk și Strâmtoarea Kamchatka, care leagă coasta rusă, Oceanul Pacific și Marea Bering.

Aceste declarații confirmă declarații ale oficialilor americani, deoarece Insulele Aleutine, situate mai la est, se află la Pacific și la Bering, de partea americană.

Marea Bering, la care au ieșire Statele Unite și Rusia, este considerată strategică deoarece leagă Oceanul Pacific și Arctica, situată la nord.

Această zonă este vitală, de la Războiul Rece, în misiuni de patrulare ale submarinelor nucleare ale celor două mari puteri.

China nu își ascunde ambițiile arctice și își desfășoară tot mai regulat puternica flotă militară - prima în lume ca număr de vase - către apele înghețate ale Nordului.

„Avem în contimuare o Pază de Coastă importantă în Alaska și este important ca acest lucru să continue. Acest lucri include construirea și, să sperăm, împărtășirea a cel puțin un spărgător de gheață în statul nostru, de care avem o nevoie disperată”, a declarat publicației Alaska’s New Source senatorul Sullivan.

El și-a exprimat îngrijorarea față de dominația rusă în acest domeniu.

„Noi, Statele Unite, avem două spărgătoare de geață, iar unul este casat. Rușii au 54, dintre care multe sunt cu propulsie nucleară. Ele sunt toate înarmate. Este un domeniu în care suntem cu mult în urmă”, insistă el.

Avansul rus în acest domeniu, care nu este o noutate, este o realitate, în pofida faptului că Dan Sullivan exagerează, în contextul în care Rusia întâmpină dificultăți în modernizarea modernizării flotei sale foarte vechi de spărgătoare de gheață.

Însă Rusia a înregistrat câteva progrese recent, prin proiectul deschiderii „Rutei Maritime din Nord”, care facilitează încălzirea globală și deschide perspective comerciale.

Moscova deține în prezent șapte spărgătoare de gheață cu proulsie nucleară, iar alte trei sunt în construcție.

Însă niciunul dintre ele nu face parte din Flota rusă la Pacific, cea mai afectată de modernizarea lentă a Marinei ruse.

China deține două spărgătoare de gheață convenționale și intenționează să investească în propulsia nucleară, pentru a se ridica la înălțimea ambițiilor sale arctice.

Până atunci, misiuni de patrulare ruso-chineze se intensifică în această zonă strategică a Mării Bering.

La sfârșitul lui septembrie 2022, trei nave chineze, inclusiv distrugătorul Type 055, perla marinei chineze, și patru nave rusești au trecut prin apropiere de Alaska, provocând îngrijorări la Washington.

„Anul trecut, când s-a întâmplat acest lucru, răspunsul armatei americane, după părerea mea, a fost foarte călduț și a transmis un semnal prost”, comenta sâmbătă Dan Sullivan.

El și-a exprimat speranța ca US Navy să dea un „răspuns mai robust” în viitor, în contextul în care este de așteptat ca o confruntare între Beijing, Moscova și Washington ca continua să se acutizeze în regiune.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău