Marile economii ale lumii nu și-au revenit încă după criza COVID-19, arată un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

  • 30 August 2021 15:07
Marile economii ale lumii nu și-au revenit încă după criza COVID-19, arată un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Majoritatea marilor economii mondiale funcționează sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, în pofida „accelerării” creșterii în trimestrul doi din 2021, se arată într-un raport publicat luni de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), transmite DPA, potrivit Agerpres.

PIB-ul în statele membre OECD rămâne la 0,7% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, înainte de izbucnirea pandemiei, în pofida unei creșteri economice de 1,6% în G7 (grupul țărilor puternic industrializate) în trimestrul doi din 2021, după un avans de 0,4% în primele trei luni ale anului, informează instituția cu sediul la Paris.

„Există variații semnificative” în rândul G7 (Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, Japonia, Germania și SUA), apreciază OECD. Cel mai rapid avans al economiei se înregistrează în Marea Britanie, aproape 5% în perioada aprilie-iunie 2021, după un declin de aproape 2% în primele trei luni ale anului. Germania și SUA au raportat creșteri de 1,6%, în timp ce Canada a fost singura țară membră a G7 a cărei economie s-a contractat în trimestrul doi din 2021. Franța și Japonia au înregistrat creșteri mai lente, de 0,9% și, respectiv, de 0,3%.

În pofida revenirii pe creștere, Marea Britanie este la 4,4% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, Italia la 3,8%, în timp ce PIB-ul SUA s-a redresat la nivelul de dinaintea pandemiei.

Deși economia mondială ar urma să înregistreze o creștere solidă anul acesta, atât Banca Mondială cât și OECD se așteaptă ca expansiunea să fie „inegală”, cele mai afectate urmând să fie țările dependente de turism.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 38 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău