Marii bogați din Marea Britanie amenință că pleacă dacă guvernul renunță la o regulă veche de 200 de ani
-
21 Septembrie 12:07
Monaco, Italia, Elveția, Dubai. Sunt doar câteva dintre destinațiile care încearcă să-i ademenească pe super bogații Regatului Unit înainte de modificările propuse la regimul fiscal al țării, relatează CNBC, preluat de News.ro
Aproape două treimi (63%) dintre investitorii bogați au spus că intenționează să părăsească Regatul Unit în termen de doi ani sau ”în scurt timp”, dacă guvernul laburist va merge mai departe cu planurile de a elimina o concesie fiscală care datează din perioada colonială, în timp ce 67% au spus că nu ar fi venit în Marea Britanie dacă ar fi știut de schimbarea fiscală, potrivit unui nou studiu al Oxford Economics, care evaluează implicațiile planurilor, transmite HotNews.
Ce este regimul non-dom
Regimul non-dom din Regatul Unit este o regulă fiscală veche de 200 de ani, care permite persoanelor care locuiesc în Regatul Unit, dar care au domiciliul în altă parte, să evite plata impozitului pe venit și câștiguri de capital din străinătate timp de până la 15 ani.
În 2023, se estimează că 74.000 de persoane se bucurau de acest statut, în creștere față de 68.900 în anul precedent.
Laburiștii au propus luna trecută planuri de abolire a statutului, extinzând un angajament stabilit în programul său electoral și accelerând propunerile anterioare ale fostului guvern de a elimina treptat regimul în timp.
Aceasta vine în momentul în care prim-ministrul Keir Starmer s-a angajat să îmbunătățească corectitudinea și să susțină finanțele publice, anunțuri suplimentare fiind așteptate la începutul săptămânii viitoare, la conferința anuală a Partidului Laburist și în timpul declarației bugetare din toamnă, din 30 octombrie.
Guvernul afirmă că decizia îi va aduce bani, experții spun altceva
Ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, a spus că anularea programului ar putea genera 2,6 miliarde de lire sterline (3,45 miliarde de dolari) pe parcursul următorului mandat al guvernului.
Cu toate acestea, cercetarea Oxford Economics, care a fost realizată la începutul acestei luni în colaborare cu grupul de lobby Foreign Investors for Britain, estimează că modificările vor costa contribuabilii 1 miliard de lire sterline până în 2029/2030.
”Tragem un semnal de alarmă că acesta este un moment periculos. Dacă guvernul nu ascultă, va pune în pericol veniturile pentru generații”, a declarat Leslie Macleod-Miller, CEO al Foreign Investors for Britain, la CNBC.
Conform propunerilor, conceptul de ”domiciliu” va fi eliminat și înlocuit cu un sistem bazat pe rezidență, în timp ce numărul de ani în care banii câștigați în străinătate nu sunt impozitați în Marea Britanie va fi redus de la 15 la patru.
”Este doar o altă lovitură. Nu sunt sigură dacă pleacă cu toții, dar cu siguranță se întreabă și își fac timp pentru a vedea ce se schimbă”, a spus Macleod-Miller.
Un număr record de milionari este așteptat să părăsească Marea Britanie în acest an, potrivit unui raport din iunie al companiei de consultanță în migrație Henley & Partners.
Se estimează că Marea Britanie va înregistra o pierdere netă de 9.500 de persoane cu valoare netă ridicată în 2024, mai mult de dublu față de 4.200 de anul trecut.
”Este cu siguranță un pericol. Piețele sunt atât de interschimbabile în zilele noastre. Este ușor pentru oameni să se mute acasă. Este ușor pentru oameni să își mute afacerile”, a declarat Marcus Meijer, CEO al investitorului imobiliar Mark, pentru CNBC, despre schimbările non-dom, săptămâna trecută.