Marea Britanie va avea în premieră o femeie în postul de ambasador în SUA

  • 07 Februarie 2020 15:20
Marea Britanie va avea în premieră o femeie în postul de ambasador în SUA

Marea Britanie va avea în premieră o femeie în postul de ambasador în SUA, pe diplomata de carieră Karen Pierce, a cărei misiune va fi de a întări relațiile după Brexit cu cel mai apropiat aliat al Londrei, informează vineri Reuters și AFP, preluat de AGERPRES.

Karen Pierce, în vârstă de 60 de ani și fostă ambasadoare a Regatului Unit în Afganistan, îi ia locul lui Kim Darroch, calificat drept "foarte prost" și "trăznit" de președintele american Donald Trump și care a demisionat în iulie anul trecut, în urma dezvăluirii unor mesaje confidențiale în care ambasadorul afirma între altele despre administrația Trump că este "ineptă".

"Este un moment al marilor oportunități pentru prietenia dintre Regatul Unit și SUA și sunt încântat că ambasadoarea Pierce va duce mai departe acest nou capitol al relației noastre", a declarat într-un comunicat ministrul britanic de externe Dominic Raab.

Karen Pierce este în momentul de față ambasadoarea Marii Britanii pe lângă Națiunile Unite, la New York, și reprezentant permanent în Consiliul de Securitate al ONU. Și-a început cariera la Ministerul de Externe în 1981, a lucrat la Tokyo și în Balcani, a fost reprezentant permanent al țării sale la Organizația Mondială a Comerțului, printre alte organizații internaționale, iar între 2015 și 2016 a fost ambasador în Afganistan.

Potrivit Daily Mail, Donald Trump o apreciază în mod deosebit pe Karen Pierce, spunând despre ea la un moment dat că este "fabuloasă".

Ea a dat asigurări într-o declarație difuzată vineri că este "onorată" să poată reprezenta Marea Britanie în SUA. "Cred că este cea mai importantă relație bilaterală a Marii Britanii", a subliniat Karen Pierce.

Relațiile dintre Marea Britanie și SUA, prezentate frecvent de ambele părți ca fiind unele "speciale", au înregistrat fluctuații după instalarea la Casa Albă a președintelui Donald Trump, care între altele a criticat modul în care a gestionat Brexit-ul Theresa May, predecesoarea premierului Boris Johnson, iar mai recent decizia Londrei de a permite accesul companiei chineze Huawei la dezvoltarea rețelei 5G în țară.

Cei doi aliați afirmă totuși că relațiile lor sunt puternice, săptămâna trecută secretarul de stat american Mike Pompeo dând asigurări că Regatul Unit este în "fruntea cozii" pentru încheierea unui acord comercial post-Brexit cu SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău