Marea Britanie preia, la 1 ianuarie 2024, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO

  • 29 Decembrie 2023 15:24
Marea Britanie preia, la 1 ianuarie 2024, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO

Marea Britanie va prelua de la 1 ianuarie pentru un an comanda forței NATO de reacție rapidă, în care armata britanică participă cu o brigadă mecanizată ușoară, relatează caleaeuropeană.ro.

Forța NATO de reacție rapidă, denumită ”Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat” (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), a fost constituită în anul 2014 după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a fost desfășurată prima dată pentru apărarea colectivă a Alianței după ce Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, mai precizează caleaeuropeană.ro.

Nouă state membre ale Alianței contribuie cu trupe în cadrul acestei forțe de reacție rapidă, ale cărei efective terestre numără circa 6.000 de soldați.

Comanda acesteia este deținută prin rotație de statele participante și se schimbă în fiecare an.

Marea Britanie preia astfel comanda de la Germania.

VJTF a fost creat după anexarea unilaterală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia și a fost desfășurat pentru prima dată pentru apărarea colectivă după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie anul trecut.

Forța de Reacție Rapidă a NATO (NRF) este activată să intervină în baza unei decizii prin consens a Consiliului Nord-Atlantic.

În 2014, aliații NATO au decis să îmbunătățească NRF prin crearea unei “forțe vârf de lance” în cadrul acesteia, cunoscută sub numele de Forța operațională comună cu grad foarte ridicat de pregătire (VJTF). Această NRF îmbunătățită este una dintre măsurile Planului de acțiune privind gradul de pregătire (RAP), care vizează să răspundă la schimbările din mediul de securitate și să consolideze apărarea colectivă a Alianței.

Actualmente, Forța de Reacție Rapidă a NATO este dotată cu 40.000 de militari care pot fi mobilizați. Vârful de lance al acestei forțe – VJTF -, condus anul trecut de Franța, a fost dislocat în premieră în istoria Alianței, pe 26 februarie, în România.

La summitul NATO de la Madrid din 2022, liderii aliați au resetat postura NATO de apărare și descurajare cu decizii privind creșterea grupurilor de luptă de pe flancul estic la nivel de brigadă, planuri de apărare regionale cu forțe specifice pre-alocate pentru anumiți aliați regionali și sporirea efectivelor Forței de Reacție Rapidă a NATO de la 40.000 la 300.000 de soldați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,72 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău