Marea Britanie intensifică treptat controalele pentru mărfurile importante din UE. IMM-urile britanice se declară îngrijorate

  • 31 Decembrie 2021 15:32
Marea Britanie intensifică treptat controalele pentru mărfurile importante din UE. IMM-urile britanice se declară îngrijorate

La un an de la ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană, controalele la frontieră pentru mărfurile de pe continent vor fi intensificate treptat de partea britanică în 2022, stârnind îngrijorarea IMM-urilor din țară, în special în industria alimentară, scrie AFP, potrivit HotNews.ro.

„Gradul de pregătire pentru controalele care intră în vigoare de la 1 ianuarie este mixt”, explică organizația patronală CBI: dacă marile companii sunt în general obișnuite cu noile practici, „pregătirea IMM-urilor este mai slabă”.

Alimentația este principala sursă de îngrijorare, potrivit CBI, întrucât este susceptibilă de a fi afectată de o multitudine de probleme: „hârțoage, costuri mari, pierderea alimentelor perisabile și disponibilitatea serviciilor veterinare” pentru stabilirea certificatelor necesare în vamă.
 
Pentru a evita cozile de camioane la graniță din cauza Brexit-ului, guvernul britanic a amânat deja în mod repetat intrarea completă în vigoare a formalităților pentru importurile din Europa – chiar dacă anumite mărfuri, precum alcoolul sau tutunul, sunt deja supuse controalelor, notează sursa citată.
 
„Afacerile s-au confruntat cu o serie de provocări în ultimele luni” și „guvernul a ținut cont de solicitări pentru a le acorda mai mult timp să se adapteze”, a spus executivul într-un document care detaliază controalele de intrare la frontieră cu UE în vigoare și actualizate in decembrie.

Implementare treptată

Conform calendarului actual al autorităților britanice, de la 1 ianuarie vor fi introduse declarații vamale complete și anumite controale, precum și cerința unei notificări prealabile la importul de produse sanitare și fitosanitare.
 
Dar certificarea și controalele fizice asupra anumitor tipuri de carne, de exemplu, vor aștepta până la 1 iulie și chiar 1 septembrie pentru toate produsele lactate. Se vor aplica de la 1 noiembrie pentru „toate celelalte produse reglementate de origine animală”.
 
În ciuda intrării treptate în vigoare a noilor reguli, Federația Întreprinderilor Mici Britanice (FSB) spune că se așteaptă la „perturbari semnificative” a importurilor din UE.
 
„În perioada aglomerată care a precedat Crăciunul, multe companii mici importatoare s-au chinuit să se pregătească”, mai ales că se confruntă deja cu întreruperi ale lanțului de aprovizionare, lipsuri de personal și preocupări legate de noul val de Covid-19, explică Martin McTague, vicepreședinte al FSB.
 
Potrivit federației, o treime dintre micii importatori britanici nici măcar nu sunt la curent cu schimbările viitoare, iar dintre cei care cunosc, doar unul din patru este gata. „Pentru unii, procedurile și costurile suplimentare vor însemna că nu le va mai putea importa”.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău