Marea Britanie | Executivul britanic își dezvăluie noile planuri din domeniul apărării

  • 22 Martie 2021 09:01
Marea Britanie | Executivul britanic își dezvăluie noile planuri din domeniul apărării

Guvernul britanic își prezintă luni noile planuri din domeniul apărării, promițând să consolideze "apărarea intereselor britanice în mai multe sectoare și în întreaga lume", informează AFP, potrivit Agerpres.

Prezentarea acestor planuri are loc la aproape o săptămână după decizia Regatului Unit de a crește plafonul arsenalului său nuclear, pentru prima oară după destrămarea Uniunii Sovietice, decizie anunțată la încheierea unei revizuiri strategice a politicii britanice de securitate, apărare și politică externă după Brexit.

"Pe mare vom avea mai multe nave, submarine, marinari", iar Marina Regală va fi transformată într-o nouă unitate denumită "Forța de Comandă a Viitorului" (FCF), a anunțat ministerul apărării într-un comunicat ce precede prezentarea detaliată a acestor proiecte luni.

FCF va fi responsabilă cu "protejarea căilor maritime și menținerea libertății de navigație" și va beneficia de peste 200 de milioane de lire sterline în investiții directe în următorii zece ani.

Pe uscat va fi desfășurată o brigadă de operațiuni speciale "capabilă să funcționeze cu discreție în medii cu risc ridicat și să poată fi desfășurată rapid în întreaga lume". Această brigadă va fi formată din patru batalioane. În următorii patru ani, 120 de milioane de lire sterline vor fi investite în această unitate.

În paralel va fi creată o altă brigadă, Brigada de Asistență pentru Forțele de Securitate, care va oferi consiliere și instruire țărilor partenere aliate.

În ediția de duminică a ziarului The Telegraph, ministrul apărării Ben Wallace a scris că forțele armate trebuie să se adapteze la amenințările care au schimbat ultimii 30 de ani "până în punctul de a fi de nerecunoscut".

"Nu mai putem considera ceva de la sine înțeles superioritatea forțelor occidentale. Inamicii noștri au infinit mai multe opțiuni", a mai scris acesta, afirmând totodată că "ne confruntăm în mod constant cu o "zona gri", cu acțiuni agresive, sub pragul conflictului deschis".

Ministrul britanic al apărării a anunțat investiții suplimentare pentru "serviciile de informații, supraveghere și recunoaștere, războiul electronic, capacitățile de atac, precum și pentru senzori îmbunătățiți și măsuri defensive".

O nouă navă de supraveghere va intra de asemenea în serviciu până în 2024, cu un echipaj de aproximativ 15 persoane, pentru a proteja cablurile submarine britanice, precum și alte infrastructuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău