Marea Britanie, afectată de furtuna Arwen, care generează vânturi cu viteze de aproape 160 de kilometri pe oră

  • 27 Noiembrie 2021 13:17
Marea Britanie, afectată de furtuna Arwen, care generează vânturi cu viteze de aproape 160 de kilometri pe oră

Marea Britanie este afectată în acest weekend de furtuna Arwen, care a generat în anumite regiuni ale țării vânturi ce ating viteze de aproape 160 de kilometri pe oră, informează DPA, potrivit Agerpres.

Un bărbat a murit, mai multe clădiri au fost avariate și numeroși copaci au fost doborâți din cauza acestor vânturi deosebit de puternice.

Met Office, biroul de meteorologie britanic, a precizat că vânturile aduse de furtuna Arwen au atins viteza de 158 de kilometri pe oră în Brizlee Wood, o localitate din comitatul Northumberland.

 

Deși codul roșu de furtună a expirat în primele ore ale dimineții de sâmbătă, meteorologii avertizează că mai multe coduri portocalii și galbene rămân încă în vigoare, iar multe regiuni ale țării vor fi afectate de vânturi deosebit de puternice.

Britanicii au fost sfătuiți să se deplaseze în afara locuințelor doar dacă este absolut necesar, în timp ce specialiștii de la Met Office au spus că vânturile care au bătut în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost "devastatoare" și că au afectat "regiuni întinse din Marea Britanie".

În Irlanda de Nord, un bărbat a fost ucis după ce automobilul său a fost lovit de un copac care s-a prăbușit vineri în comitatul Antrim.

Vânturile au atins viteza de 140 de kilometri pe oră în Orlock Head, o localitate din comitatul Down.

În Inverbervie, oraș situat pe coasta nord-estică a Scoției, vântul a bătut cu viteze de 125 de kilometri pe oră, iar în Aberporth, oraș din Țara Galilor, viteza vânturilor a fost de 124 de kilometri pe oră.

Mai multe drumuri au fost închise după prăbușirea unor crengi și trunchiuri de copaci pe carosabil în cele mai afectate regiuni din Scoția, iar trenurile companiei feroviare LNER care circulau la nord de Newcastle au fost oprite din cauza vânturilor puternice, ploilor abundente și ninsorilor care au început să cadă vineri după-amiază.

Met Office a avertizat că nord-estul și nord-vestul Angliei, comitatele Yorkshire, West Midlands și East Midlands vor fi afectate de o vreme deosebit de rece până luni.

Coduri portocalii de furtună au rămas în vigoare până sâmbătă dimineață la ora locală 09:00 pentru regiunile nord-estice ale coastelor engleze și scoțiene, precum și pentru regiunile costiere din sud-vestul Angliei și Țării Galilor, iar codul galben de furtună acoperă cea mai mare parte a teritoriului Marii Britanii până la ora locală 18:00.

Un meci de rugby de vineri seară, care urma să se dispute între echipele Newcastle Falcons și Worcester Warriors, a fost amânat pentru sâmbătă seară din cauza vremii nefavorabile și a îngrijorărilor legate de siguranța sportivilor și a spectatorilor.

În nordul Țării Galilor, postul ITV a fost nevoit să înregistreze un episod al emisiunii "I'm a Celebrity... Get Me Out Of Here!", care ar fi trebuit să fie transmis în direct de la Castelul Gwrych, din cauza îngrijorărilor legate de siguranța actorilor și a echipelor de filmare, precum și a faptului că furtuna Arwen ar fi putut influența negativ calitatea semnalului TV.

Brigada de Pompieri din Merseyside a anunțat că a primit numeroase solicitări pentru a interveni în urma unor incidente petrecute vineri seară, "cauzate de actualele condiții meteorologice, inclusiv căderi de copaci și acoperișuri smulse de pe mai multe clădiri".

Cursele feroviare operate de ScotRail au fost întrerupte între Edinburgh și Glasgow, Dunblane și Stirling, după ce un hambar a fost distrus de furtună, iar rămășițele sale au căzut pe o linie de cale ferată din Polmont.

Specialiștii de la Met Office au spus că aceste condiții meteorologice sunt "terifiante", iar numeroși locuitori britanici au raportat întreruperi ale sistemelor de alimentare cu energie electrică.

Compania Northern Powergrid a anunțat că această furtună puternică a întrerupt furnizarea de electricitate pentru mai mult de 55.000 de locuințe, în principal în comitatele Northumberland, Durham și Tyne and Wear.

Poliția din nord-vestul Angliei a anunțat că aproximativ 120 de camioane au rămas blocate în zăpadă pe autostrada M62 la punctele de joncțiune cu drumurile naționale 21 și 22 și i-a îndemnat pe conducătorii auto să evite aceste zone.

Mai multe fotografii publicate pe Twitter arată acea autostradă acoperită de zăpadă și mai multe utilaje de deszăpezire care au fost trimise de autoritățile britanice la fața locului.

De asemenea, Met Office le-a recomandat locuitorilor de pe coastele britanice să evite deplasările în zonele de țărm din cauza valurilor înalte și a materialelor reziduale deplasate de apă și de vânturi, care reprezintă un pericol pentru viețile lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău