Marcel Spătari: Munca la negru este un fenomen cu care foarte mulți cetățeni din R. Moldova s-au obișnuit să trăiască

  • 24 Noiembrie 2022 18:10
Marcel Spătari: Munca la negru este un fenomen cu care foarte mulți cetățeni din R. Moldova s-au obișnuit să trăiască

Munca la negru este un fenomen cu care foarte mulți cetățeni din Rep. Moldova s-au obișnuit să trăiască, îl tolerează și îl acceptă, iar fenomenul s-a agravat în ultimii ani susține ministrul Muncii Protecției Sociale Marcel Spătari. Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat o amplă reformă a Inspectoratului de Stat al Muncii, care va avea o nouă structură, salarii mai mari pentru inspectori, dar și atribuții noi, pentru a fi mai eficient în combaterea muncii nedeclarate. Etapele reformei și deficiențele actualului cadru legal au fost discutate în cadrul unui club de presă.

Reforma presupune transpunerea în legislația națională a aquis-ului european din domeniul muncii, urmând ca inspectorii de muncă, în colaborare cu Serviciul Fiscal de Stat, să meargă cu controale mai ales acolo unde există indicatori clari că angajatorii nu formalizează contractele de muncă. Pentru a îmbunătăți securitatea și sănătatea în muncă, ministerul își propune revenirea la controalele inopinate, de asemenea vine și cu stimulente pentru mediul de afaceri, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. 

„Reforma inspecției muncii este un proces care deja a început. Au fost modificate statele de personal ale inspecției muncii, au fost crescute salariile cu 30 la sută pentru inspectori. De asemenea, vor fi echipamente adiționale pentru inspecția muncii. Inspectorii vor avea dreptul de a aplica sancțiuni direct angajatorilor care în mod vădit nu respectă normele minime, adică angajează oamenii la negru sau nu respectă normele minime de sănătate și securitate în muncă. O societate dezvoltată nu poate să se bazeze pe fenomenele ca munca la negru. Angajatorii care astăzi nu respectă legislația și drepturile salariaților au un avantaj concurențial incorect față de angajatorii care se conformează. O inspecție a muncii eficientă este o asigurare pentru un mediu concurențial corect”, a declarat Marcel Spătari.

Potrivit unui audit al Inspectoratului de Stat al Muncii, realizat recent de Organizația Internațională a Muncii, fiecare al patrulea cetățean moldovean lucrează la negru, a declarat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder:

 „În Rep. Moldova practic fiecare al patrulea lucrează la negru, în jur de 23% în anul acesta, majoritatea sunt în agricultură, în construcții și comerț. Fapt care generează pierderi fiscale enorme, în jur de 15 miliarde de lei anual. Pierderi fiscale totale, atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale de stat, care de altfel are un deficit de 30 la sută inclusiv din cauza muncii nedeclarate. În ultimii cinci ani inspecția a depistat sub 100 de cazuri de muncă nedeclarată pe an, pentru că e foarte greu să găsești muncitori la negru în cazul în care anunți în prealabil angajatorul. În 2021 au fost sancționate doar două persoane juridice, în condițiile în care vorbim despre 200 de mii de lucrători la negru în Rep. Moldova”, a declarat Corina Ajder.

În cadrul dezbaterii a fost prezent și directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatelor, Vladislav Caminschi, care a afirmat că angajatorii care au fost și sunt corecți cu angajații nu au de ce își face griji. Modificările propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale sunt o ieșire din acest cerc vicios al concurenței neloiale. Poate așa vom reuși să oprim și din migrația forței de muncă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui club de presă cu tema „Ce presupune reforma Inspectoratului de Stat al Muncii”. Clubul de presă a fost organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău