Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: Ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO reprezintă un „răspuns ferm” pentru Federația Rusă

  • 20 Iulie 2022 13:42
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: Ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO reprezintă un „răspuns ferm” pentru Federația Rusă

Ratificarea de către România a aderării Suediei și Finlandei la NATO reprezintă un „răspuns ferm” pentru Federația Rusă și o dovadă că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme împotriva agresiunii „absurde, nedrepte și profund ilegale” asupra Ucrainei, a declarat, miercuri, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Camera Deputaților, întrunită miercuri în sesiune extraordinară, a adoptat proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda și a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord. S-au înregistrat 227 de voturi „pentru” și trei abțineri.

„Ratificarea de către țara noastră a aderării Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică reprezintă un răspuns ferm pentru Federația Rusă, este o dovadă că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme cu care putem răspunde acestei agresiuni absurde, nedrepte și profund ilegale. Solidaritatea întregii Europe cu Ucraina și poporul său este între elementele fundamentale pe care nu le-am crezut vreodată posibile. Tocmai de aceea, acum, regimul de la Kremlin caută cu disperare fisuri și breșe în acest mecanism, speră să poată sabota și submina prin încercarea de a provoca crize alimentare și energetice. România a mers pe acest traseu al solidarității din primele clipele invaziei Rusiei în Ucraina”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plen.

Mai mult, el a menționat că România a făcut eforturi pentru a sprijini Ucraina cu echipamente, asistență financiară și ajutor umanitar, inclusiv provizii medicale.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, țara noastră a fost și rămâne în prima linie a statelor care au desfășurat acțiuni concrete pentru susținerea țării vecine, în special prin hub-ul logistic umanitar operaționalizat la Suceava, folosit în mod eficient de mai multe țări.

Președintele Camerei Deputaților a spus că, atunci când a vizitat Ucraina împreună cu premierul Nicolae Ciucă, a văzut „grozăvii pe care nu le credea posibile”.

„România este un aliat sincer și deschis pentru ca Finlanda și Suedia să se simtă ca membre ale NATO, așa cum se simte azi România, să beneficieze de cele mai importante garanții de securitate din întreaga istorie, garanții cât se poate de concrete și vizibile după declanșarea invaziei rusești”, a punctat Ciolacu.

Proiectul de lege ratifică Protocolul de aderare a Republicii Finlanda și Protocolul de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, reprezentând o etapă procedurală în parcursul acestor țări spre calitatea de membre cu drepturi depline ale NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău