Mandatul de primar al orașului Căușeni a fost invalidat

  • 20 Noiembrie 2023 17:21
Mandatul de primar al orașului Căușeni a fost invalidat

Consiliul electoral al circumscripției electorale Căușeni a invalidat mandatul de primar al lui Anatolie Donțu, candidatul Platformei „DA”, învingător la alegerile din 5 noiembrie. Decizia este motivată prin faptul că Anatolie Donțu este privat de dreptul de a ocupa o funcție electivă pe o perioadă de trei ani, relatează IPN.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a menționat la ședința CEC că decizia Consiliul electoral al circumscripției electorale Căușeni s-a bazat pe hotărârea Curții Supreme de Justiție care a menținut hotărârea instanței de apel prin care actul de constatare a Autorității Naționale de Integritate a rămas definit, fiind impuse restricții de a ocupa funcții elective pentru persoana în cauza. Președinta CEC a spus că „ar corect să avem și un răspuns și de la Autoritatea Naționale de Integritate”.

Angelica Caraman  a precizat că la etapa când s-au depus actele pentru înregistrarea candidaților, persoana respectivă nu figura în acea listă de restricție, reiterând că organul electoral s-a bazat pe hotărâri ale instanțelor de judecată.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, a menționat că atunci când Anatolie Donțu a fost înregistrat în cursa electorală, decizia a fost contestată de alți participanți la procesul electoral. „Cel puțin noi avem două hotărâri ale instanțelor de judecată prin care a fost lăsat în cursă domnul Donțu Anatolie. Avem hotărârea Judecătoriei de la Ștefan Vodă din data de 13 octombrie, prin care a fost respinsă cererea de anulare a înregistrării acestuia în cursa electorală, care a fost menținută prin decizia Curții de Apel Chișinău la data de 25 octombrie. Această încheiere a Curții de Apel nu a fost contestată la Curtea Supremă a Justiției, respectiv, înregistrarea în cursă electorală a concurentului respectiv nu a fost făcută contrar legii, a precizat secretarul CEC.

Reprezentanții Platformei DA au menționat într-o postare pe Facebook că cer tragerea la răspundere penală a responsabililor de invalidarea mandatului de primar al orașului Căușeni, Anatolie Donțu. „Vom contesta această hotărâre ilegală și, după ce vom câștiga, vom solicita demisii și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în acest act marca „Berdilo”. În această bătălie suntem alături nu doar de primarul ales al orașului Căușeni, dar și alături de alegerea celor 76% din locuitorii orașului care au decis altfel decât au dorit bandiții locali. Avem bănuieli rezonabile să considerăm că membrii Comisiei Electorale de nivelul II au fost „influențați” să adopte această hotărâre ilegală”, se scrie în postare.

Anatolie Donțu a câștigat alegerile locale cu un scor de peste 76% în primul tur de scrutin al alegerilor locale din 5 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău