Mandatul de arest la domiciliu aplicat în privința lui Igor Dodon, contestat la Curtea de Apel Chișinău: procurorii anticorupție solicită executarea arestului preventiv în penitenciar

  • 27 Mai 2022 16:15
Mandatul de arest la domiciliu aplicat în privința lui Igor Dodon, contestat la Curtea de Apel Chișinău: procurorii anticorupție solicită executarea arestului preventiv în penitenciar

Procurorii anticorupție au contestat cu recurs încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care s-a dispus plasarea ex-președintelui Igor Dodon în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. Procurorii consideră că măsura aplicată și restricțiile stabilite nu sunt capabile să asigure izolarea învinuitului și excluderea posibilității acestuia de a intra în contact cu anumite persoane implicate în cadrul acestei cauze penale, transmite IPN.

Potrivit acuzatorilor de stat, argumentul invocat de către instanța de judecată, precum că „arestul la domiciliu poate pozitiv să influențeze mersul urmăririi penale, cât și procesul de obținere a probelor asupra cazului”, nu ține. Potrivit lor, în instanță au fost prezentate suficiente probe care confirmă că învinuitul are deplasări frecvente peste hotarele țării. Și acest fapt ar fost confirmat inclusiv prin depistarea în cadrul perchezițiilor a unor sume de ruble rusești. Mai mult ca atât, însăși învinuitul a confirmat că avea planificată o deplasare în Federația Rusă, deținând de asemenea și pașaport diplomatic.

Procurorii consideră că judecătorul la emiterea deciziei nu a ținut cont de caracterul complex al cazului infracțional investigat. Prin recursul înaintat, procurorii anticorupție solicită aplicarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile a ex-președintelui, cu deținere în Penitenciarul nr.13.

„Probele prezentate de către procurori indică asupra unor legături stabile și constante cu Federația Rusă, învinuitul fiind președintele unei asociații obștești cu finanțare exclusiv din Federația Rusă, iar co-fondator al asociației respective este o organizație rusească. Mai mult ca atât, deținerea de funcții publice înalte la care face trimitere instanța de judecată nu pot constitui în sine temei de apreciere a necesității alegerii unei măsuri preventive mai puțin aspre”, mai menționează PA.

Ședința de judecată la care se va examina recursul procurorilor este planificată la Curtea de Apel pentru data de 31 mai, începând cu ora 13.00.

Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul fostului președinte al țării, iar ca urmare Igor Dodon și cumnatul acestuia au fost reținuți pentru 72 de ore. Dosarul penal este pornit în temeiul bănuielii de comitere a coruperii pasive, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Fostul președinte a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, iar cumnatul lui în izolator.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău