Mănăstirea Voroneț: una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare

  • 29 Septembrie 2016 21:43
Mănăstirea Voroneț: una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare

Lansarea la Chișinău a volumului ”Sfânta Mănăstire Voroneț, un sfert de veac de la reînființare” a reunit joi, 29 septembrie, la Biblioteca Academiei de Științe, fețe bisericești, cercetători, istorici de pe ambele maluri ale Prutului.

Tipărită cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cartea este o colecție de studii,  gânduri și trăiri ale celor pentru care ctitoria Domnitorului Ștefan cel Mare, ocupă în sufletele lor un loc deosebit.

Supranumită „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe fațada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi” și inclusă, în 1993, în patrimoniul cultural mondial UNESCO, mănăstirea Voroneț din Bucovina, este considerată printre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Ea este în prezent și unul din cele mai vizitate monumente istorice ale României. Volumul închinat celor 25 de ani de la redeschiderea mănăstirii a fost deja lansat în România  la sfârșitul lunii mai.

Printre cei invitați la lansarea volumului la Chișinău s-a aflat și stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu. În discursul său stareța a apreciat colaborarea între cercetători și profesori din România și Republica Moldova, făcând apel la unitatea românilor.

”Nu hotarele, nu mările și oceanele pun stavilă între oameni, ci ura, neîncredrea, invidia, dorința de dominație, dar între dragoste și colaborare nu a existat și nu există graniță. Să sperăm că România va deveni așa cum a fost, pentru că toți suntem români”, a constatat Irina Pântescu.

Printre autorii articolelor incluse în volum se numără episcopi, protopopi, dar și poeți, scriitori, istorici și profesori de pe ambele maluri ale Prutului.  Printre aceștia și soții Eșanu cu două articole privind cronicile și biblioteca mănăstirii.

Academicianul Andrei Eșanu, împreună cu soția sa Valentina, sunt autorii unui alt volum lansat în 2011: ”Mănăstirea Voroneț. Istorie. Cultură. Spiritualitate.” 

„În Biblioteca Academiei de Științe a Moldovei am descoperit un valoros document istoric, pomelnicul Mănăstirii Voroneț, una din cele mai valoroase surse istorie referitoare la întreg trecutul istoric al Moldovei Medievale. Toate acestea m-au făcut să mă interesez de tot ce a fost scris în domeniul istoriei acestei mănăstiri, ca în cele din urmă să mă pomenesc la masa de scris și scriind istoria acestei mănăstiri”, a mărturisit ademicianul Andrei Eșanu.

La Mănăstirea Voroneț și-a petrecut Sfântul Daniil Sihastrul ultimii de 26 de ani din viață. Pustnicul, care a fost și duhovnicul Domnitorului Ștefan cel Mare, a murit în 1496 și a fost îngropat în biserica Mănăstirii Voroneț. Desființată în 1785, după anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, Mănăstirea Voroneț și-a reluat activitatea abia în 1991.

Autor: Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău