Medicii spun că tot mai multe persoane manifestă forme grave ale COVID-19, iar durata tratamentului a crescut. Damian Guțu: Vaccinarea, unica speranță de a lichida infecția

  • 25 Februarie 2021 13:12
Medicii spun că tot mai multe persoane manifestă forme grave ale COVID-19, iar durata tratamentului a crescut. Damian Guțu: Vaccinarea, unica speranță de a lichida infecția

Odată cu majorarea numărului de persoane testate pozitiv cu SARS-CoV-2, cresc și solicitările de internare. Majoritatea spitalelor au amenajat locuri suplimentare pentru internarea bolnavilor de COVID-19. Managerii instituțiilor spun că tot mai multe persoane manifestă forme grave ale bolii, iar durata tratamentului a crescut. Cea mai mare provocare este, însă, insuficiența personalului medical. Din cauza că mulți medici au contractat virusul, nu are cine tratata bolnavii.

La spitalul din Ialoveni, în ultimele zile au fost deschise încă două secții pentru internarea pacienților cu COVID-19. În cel mult două zile paturile vor fi ocupate, susține directorul Dinu Șargu. În ultima perioadă a crescut numărul celor spitalizați, marea majoritate manifestând forme grave ale bolii. Din cauză că spitalul nu are o secție de terapie intensivă și reanimare, pacienți în stare extrem de gravă sunt transportați spre spitalele din Chișinău. Cea mai mare problemă, spune directorul, rămâne insuficiența personalului medical, mai ales că jumătate din angajați sunt infectați cu COVID-19.

La 20 februarie am deschis prima secție și de astăzi, încă, o secție cu 40 de paturi. Eu cred că astăzi, mâine paturile vor fi suplinite. Mulți stau acasă pentru că urgența nu-i poate lua deoarece toate instituțiile medicale din oraș sunt blocate. Noi avem pacienți cu formă medie și gravă, dar fără terapie intensivă. Care sunt cu saturația mai jos de 90 sunt transferați spre Chișinău. 70 la sută din pacienți sunt în stare gravă, iar 30% - de gravitate medie. La moment, la noi în instituție, 14 lucrători medicali sunt infectați cu COVID-19 și se află în spitale, inclusiv, vice-directorul, șeful de gospodărie, cantabila, mulți șefi de secție. Practic suntem decapitați.

Din cele 80 de paturi amenajate la spitalul din Ocnița, ocupate sunt 56. Directorul instituției, Damian Guțu, a declarat că tratamentul bolnavilor decurge foarte anevoios. Cei în stare extrem de gravă sunt transferați către spitalul din municipiul Bălți.

Pacienții cu morbidități concomitente sunt transportați spitalul din Bălți, cu care avem înțelegere. La fel procedăm și cu cei care sunt într-o stare mai gravă, îi transferăm prin Aviasan sau Serviciul 112. Pacienții mai greu se dau la tratament, probabil, este un fel de virus mai agresiv decât primul. Medicii obosesc, dar nu avem o altă alternativă și lucrează prin rotație, o lună un medic, altă lună alt medic, dar asistentele rămân cam aceleași. – Vaccinul credeți că ar fi o soluție să reducă numărul celor infectați? – Desigur.  Noi lucrăm și cu membrii colectivului, cu medicii, cu asistentele medicale despre importanța vaccinării, unica speranță pe care noi o avem de a stopa, de a lichida infecția aceasta care acum bântuie la noi.

În contextul situației epidemiologice nefavorabile și a creșterii numărului cazurilor noi de COVID-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că în mai multe spitale municipale și raionale a fost majorat numărul de locuri destinate tratării celor infectați cu noul tip de coronavirus. Miercuri în instituțiile spitalicești din țară erau internați 3465 de bolnavi cu COVID-19.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău