MALURI DE PRUT| Petru Hadârcă: „Doar la 6 iulie 1949, peste 11 mii de copii au fost deportați. Și atunci îi întreb pe rătăciții nostalgici după ”raiul sovietic”: își doresc să trăiască într-o țară plină de teroare și închisori?”

  • 07 Iunie 2023 09:37
0%
00:00:00
00:00:00

Teatrul Național „Mihai Eminescu” organizează, începând de astăzi 7 iunie, până pe 6 iulie un Turneu al memoriei. Spectacolul-document „Dosarele Siberiei” - de comemorare a tentativelor de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice, și montat în baza mărturiilor lui Ion Moraru și ale Margaretei Spânu-Cemârtan – va fi jucat în incinta caselor de cultură din Ungheni, Bălți, Hâncești, Edineț, Cimișlia, Rezina, dar și la Chișinău.

”Doar în anul 1949, la 6 iulie peste 11 mii de copii au fost deportați în Siberia.  Și atunci mă întreb și îi întreb și pe rătăciții aceștia care mai sunt în Rep. Moldova, nostalgici după timpurile lui Stalin, după timpurile comuniste, după ”raiul sovietic”- cum vrem să construim viitorul copiilor noștri?  Într-o țară liberă, democrată, prosperă sau într-o țară plină de închisori, unde copiii nu mai au dreptul de a se bucura de copilărie…”spune Petru Hadârcă.

Potrivit directorului Teatrului Național ”Mihai Eminescu” Turneul memoriei, care are loc la inițiativa ministerului Culturii și Guvernului de a Chișinău și Ambasadei SUA în Rep. Moldova,  începe astăzi cu prezentarea spectacolului ”Dosarele Siberiei” la casa de cultură din orașul Ungheni.

MALURI DE PRUT| Petru Hadârcă: „Doar la 6 iulie 1949, peste 11 mii de copii au fost deportați. Și atunci îi întreb pe rătăciții nostalgici după ”raiul sovietic”:  își doresc să trăiască într-o țară plină de teroare și închisori?”

”Dosarele Siberiei este un spectacol plin de emoții, de actualitate rănita, de mărturii a celor care au supraviețuit. Duminică, 11 iunie va fi jucat pe scena Teatrului Național din Chișinău, pe 13 iunie- la Teatrul ”Vasile Alecsandri” din Bălți, 14 iunie- la Hâncești. Avem avem un Turneu al memoriei până pe 6 iulie, dată când în 1949 a avut loc al doilea mare val de deportări. Atunci vom juca și spectacolul de închidere a stagiunii.

Mă întreb și îi întreb: unde vor să trăiască.  Într-o țară plină de teroare și închisori, un regim unde moartea persistă în case și în stradă, sau își doresc pentru copiii lor un viitor alături de lumea civilizată, alături de Uniunea Europeană, alături de România”

MALURI DE PRUT| Petru Hadârcă: „Doar la 6 iulie 1949, peste 11 mii de copii au fost deportați. Și atunci îi întreb pe rătăciții nostalgici după ”raiul sovietic”:  își doresc să trăiască într-o țară plină de teroare și închisori?”

Datele oficiale arată că aproximativ 25 de mii de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică. Au urmat alte doua valuri, - în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane. Istoricii estimează însă că numărul victimelor ar fi cu mult mai mare.

Mulți dintre ei, mai ales dintre cei din primul val, au dispărut fără urmă, și este puțin probabil să se afle ceva despre soarta lor, în condițiile în care Federația Rusă, potrivit tvrain.ru, a început distrugerea documentelor de arhivă care conțin informații despre cei ce au avut de suferit în urma represaliilor din URSS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău