MALURI DE PRUT | Medalion de filme în regia Leontinei Vatamanu: Oamenii de artă sunt cei mai buni mesageri către suflete, minți și inimi (Audio)
-
30 Ianuarie 2024 10:29
Regizoarea Leontina Vatamanu invită cinefilii la o prezentare de filme pe care le-a realizat de-a lungul celor aproximativ 30 de ani de carieră. Evenimentul va avea loc miercuri, la Cinematograful ”Odeon”. Leontina Vatamanu a fost astăzi invitata emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.
”Oamenilor de cultură trebuie să li se ofere ocazia să facă filme, spectacole pentru că ei sunt cei mai buni mesageri către sufletele oamenilor, către mințile și inimile lor. Un film cred eu trebuie să lumineze mintea și să înmoaie inima. Asta cred că cumva crezul meu și tot timpul am acest deziderat când sunt la masa de montaj și creez un film”, a spus Leontina Vatamanu.
”Siberia din Oase”, ”Te iubesc Ion și Doina”, ”Dor de Ion Vatamanu”, ”Sărmana de pe Prut”, ”Satul din Oglindă” sunt câteva din filmele semnate de regizoarea Leontina Vatamanu, pline de metafore și poezie dar și povești personale, episoade dramatice din istoria familiei, dar și a neamului.
”Zilele astea îmi tot stă în mine un citat care zice că poetul pescuiește din pârâul care-i trece prin inimă, astfel și eu am pescuit subiectele acestea din anturajul meu, din ceea ce mi-a trecut prin inimă din copilărie. Prin inimă mi-a trecut și povestea mamei mele, deportate la vârsta de nouă ani, care mi-a zis că nu ar vrea ca eu să trăiesc nicio o zi din copilăria ei. A fost multă suferință, pentru un copil nevinovat și pentru miile de copii nevinovați urcați în vagoane și cărora li s-a furat copilăria”, a afirmat Leontina Vatamanu.
Firea și dragostea pentru artă i s-a înscris în gene, de la tatăl său, regretatul poet Ion Vatamanu și de la mama sa, poeta, scriitoarea și traducătoarea Elena Vatamanu-Curicheru, fiica scriitorului basarabean deportat și decedat în Siberia, Mihail Curicheru.
”Nu am devenit poetă în sensul în scrierii în cuvinte, dar am îmbrățișat cea de-a șaptea artă care are și ea spațiu pentru poezie, mai complexă, înseamnă și imagine, și cuvânt și muzică. Cred că genele își spun cuvântul. Am moștenit și de la tata și de la mama mea, care tot scrie poezii- muza și primul redactor al poeziilor lui tata.. de la ei cred că am aceasta dragoste pentru poezie. Ea a răbufnit în filmele mele”, a spus Vatamanu.
În anul în care aniversează 50 de ani de la naștere, Leontina Vatamanu pregătește premiera unui alt documentar care pornește de la drama familiei sale. Spune poveste refugiaților basarabeni în România, odată cu ocupația sovietică și povestea bunicii sale materne cu care familia s-a reunit 40 de ani mai târziu, după obținerea independenței Rep. Moldova.
La mulți ani cu multe filme și multă poezie, dragă Leontina Vatamanu!