MALURI DE PRUT | Istoricul Ion Negrei: „Referendumul pentru integrare în UE - o șansă unică în istoria românilor basarabeni” (Audio)

  • 05 August 15:23
0%
00:00:00
00:00:00

Doar desprinderea de influența Federației Ruse poate oferi o perspectivă de dezvoltare pentru Republica Moldova, aflată acum în fața unei șanse unice din istoria sa. Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, din toamnă, este momentul de importanță crucială pentru soarta Republicii Moldova, a punctat istoricul Ion Negrei în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

Republicii Moldova i se oferă șansa unică în propria sa istorie de a se desprinde odată și pentru totdeauna de Rusia agresoare și imperialistă și de a-și croi propriul destin, în libertate, declară istoricul Ion Negrei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu”. El a venit cu un îndemn pentru cetățenii Republicii Moldova să participe la Referendumul pentru Integrarea în Uniunea Europeană din 20 octombrie.

„Acest exercițiu foarte democratic nu este anul 1940 (28 iunie 1940, ocuparea sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord n.r. ), când nimeni nu ne întreabă și ne hotărăște soarta. La referendum, fiecare va spune; cetățenii urmează să aleagă dacă vrem pace sau război, libertate sau dictatură, vrem proprietate sau sclavie. Aici este linia de despărțire”, a subliniat Ion Negrei.

Trecând în revistă principalele evenimentele tragice ale ocupării Basarabiei de sovietici și politicile de exterminare națională și de genocid asupra românilor din spațiul dintre Prut și Nistru care au urmat, dar și pe cele pe care le aplică în prezent Federația Rusă în Ucraina, istoricul Ion Negrei face apel la cetățeni să se pătrundă de responsabilitatea deciziei fiecăruia dintre noi prin participarea și votarea pentru aderarea la spațiul european.

„Este o șansă unică. Noi, basarabenii, nu am mai avut până acum o asemenea șansă. Și trebuie să ne pătrundem de faptul că noi hotărâm nu doar pentru generația de astăzi. Vom intra într-o zonă în care ne sunt respectate propriile valori naționale, culturale, spirituale...”, a mai spus istoricul Ion Negrei, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut”. 

Amintim că, la 20 octombrie, în aceeași zi în care vor avea loc alegerile prezidențiale, în Republica Moldova va fi organizat referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Exercițiul ar urma să ducă ulterior la modificarea Constituției prin consacrarea identității europene a cetățenilor Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al țării noastre.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,07
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
17
Mon
20
Tue
20
Wed
20
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău