Maluri de Prut | Eminescu și Basarabia, tema unei discuții cu Vlad Pohilă, organizată la Piatra Neamț de Radio Chișinău și Biblioteca ”G.T Kirileanu”(VIDEO)

  • 15 Ianuarie 2018 15:01
Maluri de Prut | Eminescu și Basarabia, tema unei discuții cu Vlad Pohilă, organizată la Piatra Neamț de Radio Chișinău și Biblioteca ”G.T Kirileanu”(VIDEO)

Dezbaterea ”Eminescu și Basarabia”, organizată de Radio Chișinău, prin intermediul Inei Guțu, a avut loc la Piatra-Neamț, la Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” Neamț. Evenimentul l-a avut ca invitat pe publicistul Vlad Pohilă, scriitor, traducător, redactor de carte și unul dintre cei mai importanți lingviști din R. Moldova.

Aceasta a fost cea de-a șasea dezbatere-dialog din cadrul proiectului cultural ”Maluri de Prut-Basarabia-Necunoscută” în parteneriat cu Radio România Chișinău și a avut loc cu prilejul Zilei Culturii Naționale, marcată pe ambele maluri ale Prutului.

„Eminescu a înțeles importanța Basarabiei atât pentru statul român în devenire, modernizare, cât și importanța Basarabiei pentru cele două civilizații- răsăriteană și apuseană”

Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia de la sfârșitul anilor 80 a pornit, de la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor. Sub semnul simbolului Mihai Eminescu au fost scoase de sub tipar primele publicații în grafie latină. Poezia ”Doina”, fragmente cu referire la dragostea de neam din ”Sărmanul Dionis” dar și din opera politică a poetului se regăsesc în paginile nr.1 și 2 ale revistei Glasul-prima publicație cu alfabet latin din Basarabia postbelică, editate și scoase de sub tipar, clandestin, în Țările Baltice, a amintit într-un interviu pentru Radio Chișinău, scriitorul, publicistul și lingvistul Vlad Pohilă.

Amintim că „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ este un proiect cultural desfășurat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț și Radio România Chișinău în perioada octombrie-decembrie 2017. Proiectul presupune organizarea unor activități cultural-educative, precum și de documentare și informare, întruniri de tip dezbatere cu invitați speciali din stânga Prutului pe teme precum învățământul în limba română din Transnistria, foametea și deportările din Basarabia, presa și libertatea de exprimare în Republica Moldova, literatura basarabeană în perioada sovietică, relațiile economice, sociale și culturale dintre cele două maluri de Prut. Susținător al proiectului este omul de afaceri nemțean Vasile Ouatu, cetățean de onoare al municipiului Orhei, cunoscut ca un apărător al cauzei basarabene și apropierii celor două maluri de Prut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău