MALURI DE PRUT | Eleonora Cercavschi, directoarea școlii românești, „refugiată” din stânga Nistrului: „UE a venit cu lucruri frumoase, nu cu tancuri, în Rep. Moldova”

  • 14 Octombrie 15:29
MALURI DE PRUT | Eleonora Cercavschi, directoarea școlii românești, „refugiată” din stânga Nistrului: „UE a venit cu lucruri frumoase, nu cu tancuri, în Rep. Moldova”

Uniunea Europeană nu a venit cu tancuri în Rep. Moldova, ci cu grădinițe, școli, drumuri, reparate și construite, microbuze școlare, susține Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, una din cele doar opt școli cu predare în limba română din regiunea separatistă transnistreană. Ea a îndemnat cetățenii Rep. Moldova să dea dovadă de gândire critică și pe 20 octombrie să voteze ”Da” la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, singura șansă pentru Rep. Moldova.

Anul acesta, la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, „refugiat” la Doroțcaia, sunt înscriși 307 de elevi, în creștere față de anul trecut, când au fost înregistrați 266, spune directoarea instituției, Eleonora Cercavschi.

Ne bucură foarte mult creșterea numărului de elevi. Avem un număr impunător și de copiii din școli ruse, inclusiv din familii rusești. Foarte mulți din locuitorii regiunii transnistrene au cetățenia Rep. Moldova. Foarte mulă lume a plecat peste hotare, în Europa și se întorc de acolo cu alte viziuni. Își doresc un viitor mai prosper pentru copii lor. Își dau foarte bine seama că nu se mai poate cu ceea ce propune Rusia. Să fiu înțeleasă corect, nu am nimic cu limba rusă. Eu sunt pentru cunoașterea oricărei limbi străine. Dar metoda propusă de Federația Rusă nu mai este atractivă nici măcar pentru rușii din Federația Rusă. Suntem în prag de alegeri și vedeți ce fac”, a declarat Eleonora Cercavschi.

Directoarea Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol a ținut să sublinieze sprijinul de care Rep. Moldova se bucură din partea Uniunii Europene care investește în dezvoltarea și accesul la educație de calitate pentru elevi. Uniunea Europeană a venit cu lucruri frumoase, nu cu tancuri în Rep. Moldova, a declarat Eleonora Cercavschi. 

„Vedem prin școli cum datorită integrării europene există mobiliere, microbuze care transportă copiii. Uniunea Europeană nu a venit cu tancurile la noi, a venit cu lucruri frumoase, care sunt investite în copii, în clădiri, în grădinițe, în drumuri și ar trebui să păstrăm această cale. Să nu ne lăcomim la câțiva bănuți și aceia murdari”, a mai spus Eleonora Cercavschi. 

MALURI DE PRUT | Eleonora Cercavschi, directoarea școlii românești, „refugiată” din stânga Nistrului: „UE a venit cu lucruri frumoase, nu cu tancuri, în Rep. Moldova”

În pofida faptului că de trei decenii, la fel cum se întâmplă și cu pedagogii, părinții și elevii din toate cele opt școli cu predare în limba română din regiunea separatistă, a fost supusă presiunilor și persecuțiilor din partea așa-numitelor autorități de la Tiraspol, Eleonora Cercavschi spune că și-a făcut doar datoria de cadru didactic. A educat și oferit șansa la un viitor mai bun pentru mii de copii din această regiune aflată sub ocupația și influenta Federației Ruse. În acest sens, ea a venit cu îndemn către cetățenii Rep. Moldova, de alege pe 20 octombrie, un viitor european pentru Rep. Moldova.

„Să treacă Nistrul și să vadă ce-i acolo. Nu s-a schimbat nimic, decât magazinele Sheriff. Școlile în ce stare sunt, medicina în ce stare este, drumurile în ce stare sunt acolo. Să facă ei singuri concluzia. Să stea de vorbă cu bătrânii de acolo. Nu avem altă alegere decât referendum cu opțiunea „Da”, unica șansă pentru a îmbunătăți viața noastră și a copiilor noștri, să vedem copiii acasă. Mesajul cel mai important este să avem o gândire critică, corectă, înțelepciunea și mintea țăranului cea de pe urmă. Să nu ne pară rău că nu am făcut duminică ceea ce trebuia să facem”, a mai menționat Eleonora Cercavschi.

Amintim că din anul 2002 elevii de la liceul cu predare în limba română „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, din stânga Nistrului, merg în fiecare zi, cu mai multe autobuze, la școala din satul Doroțcaia, aflată la 20 km.  Elevii din Grigoriopol fac lecțiile după masă, după ce copiii din Doroțcaia își încheie ziua de studii.

Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol a fost nevoit să se refugieze în urmă cu 23 de ani, în școala din Doroțcaia, localitate aflată sub jurisdicția autorităților de la Chișinău,  după ce clădirea a fost preluată ilegal, de așa-numitele autorități de la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
6
Wed
4
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău