MALURI DE PRUT | Analistul politic Radu Popescu: „Adevărata amploare a imixtiunii ruse va ieși la iveală în alegerile de anul viitor, din România și Republica Moldova” (Audio)

  • 16 Decembrie 2024 16:47
0%
00:00:00
00:00:00

Realegerea președintei Maia Sandu, validarea referendumului și menținerea drumului european al Republicii Moldova, în același timp, alegerea unei majorități parlamentare pro-occidentalele la București și admiterea, pe deplin, a României în spațiul Schengen, sunt printre cele mai importante realizări politice ale anului 2024, pe ambele maluri ale Prutului. Aceste obiective au fost atinse în pofida unor provocări și ingerințe fără precedent ale Federației Ruse în procesele democratice și electorale naționale, susține, la Radio Chișinău, analistul politic Radu Popescu, editorialist la Ziarul de Iași.

Federația Rusă pregătește terenul unei lovituri în alegeri de proporțiile celei întâmplate recent în România, de cel puțin trei-patru ani, prin mesajele antioccidentale și cele menite să discrediteze instituțiile statului, susține analistul Radu Popescu, fost consultant politic în Republica Moldova.

În scrutinul prezidențial din România, au fost aplicate strategiile testate în alegerile și referendumul din Republica Moldova, iar adevărata amploare a imixtiunii ruse va ieși la iveală în alegerile de anul viitor, care vor avea loc în cele două țări, spune Radu Popescu în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

„Rusia, înainte de a „invada” un stat, lucrează pe mai mulți piloni. Or, în România, timp de mai mulți ani, zi de zi, s-a lucrat sistemic. Ajunsese un laitmotiv că statul nu este puternic, că instituțiile sunt conduse de sistem. S-a inoculat ideea că totul este stricat, totul este nefuncțional și, de aceea, trebuie ceva nou. Unele partide, cum ar fi de exemplu, Avântul Tineresc al celor de la USR, s-au limitat doar la a spune că trebuie o schimbare, pe când cei de la AUR, alde Soșoacă și Georgescu, au venit chiar și cu o soluție: vânturând acest naționalism de grotă pentru România. Am vorbit cu prieteni primari din Iași, Cluj, care spuneau că nu știu de unde au apărut acești oameni care i-au votat. Tot a fost făcut pas cu pas”, a menționat Radu Popescu. 

În pofida provocărilor și imixtiunii fără precedent a Moscovei în procesele democratice naționale, în istoria anului 2024 vor rămâne cele mai importante realizări politice, consideră Radu Popescu.

„În Republica Moldova, în ultimii 10-15 ani, în fiecare an, în decembrie, se spune că un an ca cel care trece nu a mai fost. Să ne așteptăm că anii să fie din ce în ce mai grei, din cauza provocărilor care vin dinspre ruși. Mie îmi place să privesc lucrurile optimist și pozitiv. A fost un an foarte greu pentru Republica Moldova, dar în care s-a reușit menținerea cursului pro-european. Președinta Maia Sandu a câștigat al doilea mandat prezidențial, referendumul pentru schimbarea Constituției a fost dus la bun sfârșit cu succes. La fel, în România avem un parlament relativ ok din punct de vedere politic - pesimistul ar putea spune că putea fi mai rău. Cât privește prezidențialele, eu zic că ne-a trecut glonțul pe la ureche, dar am reușit să ne salvăm democrația. Din toate acestea cred că învățăm și vom reuși să ieșim cu bine mai departe. O mare realizare pentru România in 2024 este intrarea in Schengen”, a spus Radu Popescu. 

Narațiunile folosite în România au fost ceva mai nuanțate față de dezinformările propagandei ruse care au prins în Republica Moldova, subliniază Rau Popescu. Dacă în stânga Prutului s-a bătut foarte mult moneda pe vechea așa-numita relație „constructivă” cu piața economică rusă, în România nu s-a spus direct ce bine e în Rusia, dar s-a arătat ce rău e în Uniunea Europeană, observă analistul. El face referire la dezbaterile din ultimele zile din România, dar și la nivelul Uniunii Europene, privind reglementarea sau chiar închiderea rețelei TikTok, folosită de Federația Rusă în compromiterea alegerilor prezidențiale în dreapta Prutului.  

Dovedindu-se faptul că implicarea rețelelor a fost mult înafara legii în acest context electoral, e nevoie de măsuri radicale, pentru că, altfel, va fi distrusă democrația”, concluzionează Radu Popescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
5
Mon
4
Tue
4
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău