Malta, invitată imperativ să autorizeze debarcarea migranților blocați în apele sale teritoriale (HRW)

  • 22 Mai 2020 13:02
Malta, invitată imperativ să autorizeze debarcarea migranților blocați în apele sale teritoriale (HRW)

Organizația de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a cerut vineri Maltei să autorizeze "imediat" debarcarea pe teritoriul său a peste 160 de migranți blocați în mod "arbitrar" în Marea Mediterană și să le acorde azil, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Cele 160 de persoane - refugiați și migranți - au fost salvate pe mare între 30 aprilie și 7 mai, iar apoi transferate pe două nave ale companiei de croazieră "Captain Morgan", pe care sunt blocate de atunci în largul apelor teritoriale malteze.

"Este incredibil că guvernul maltez menține aceste persoane prizoniere timp de săptămâni, pe nave de turism și în condiții mizerabile, cu scopul de a exercita presiuni asupra altor țări din UE ca să le primească", a denunțat Judith Sunderland, directoarea adjunctă interimară pentru Europa și Asia Centrală din cadrul HRW, într-un comunicat.

"Îngrijorările privind COVID-19 și plângerile de dată îndelungată, în parte justificate, privind lipsa de împărțire echitabilă a responsabilităților (între țările europene) nu pot scuza acest comportament scandalos", a apreciat HRW.

"Aceste nave, care arborează pavilion maltez, sunt nave de agrement concepute pentru croaziere scurte și nu pentru a primi persoane timp de perioade îndelungate", subliniază organizația, afirmând că condițiile de viață la bord "par să se deterioreze în mod semnificativ".

Din 2005, insula Malta s-a confruntat cu un val de sosiri de migranți plecați în special din Libia. Doar 8% dintre ei au fost relocați spre alte țări din Uniunea Europeană și migranții cu acte în neregulă constituie în prezent 1% din populația totală a insulei, potrivit autorităților din La Valetta.

În 2019, 3.405 de migranți au debarcat în Malta, dintre care 2.795 sunt în continuare pe teritoriul insulei, potrivit cifrelor oficiale malteze. De la începutul anului 2020 până în prezent, aproape 1.400 au sosit în Malta, înregistrându-se o creștere de 438% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

În fața a ceea ce consideră a fi un adevărat "tsunami", guvernul a cerut Comisiei Europene să organizeze relocarea lor. Însă doar Portugalia și Franța au răspuns acestui apel, promițând să primească 6 și respectiv 30 dintre ei, potrivit La Valetta. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău