Malnutriția și lipsa vitaminelor A, C și D, factori de risc ai nașterii premature

  • 05 Iulie 2019 10:56
Malnutriția și lipsa vitaminelor A, C și D, factori de risc ai nașterii premature

Lipsa vitaminelor A, C și D poate provoca probleme în timpul sarcinii, inclusiv o naștere prematură, și poate crește riscul ca nou-născutul să dezvolte probleme de sănătate la vârsta adultă, potrivit medicului pediatru mexican Alicia Robledo, citată de EFE, preluat de Agerpres.

''Dacă o femeie a avut probleme de malnutriție în copilărie și adolescență, în momentul în care rămâne însărcinată are deja un dezavantaj care se va repercuta asupra bebelușului, ce s-ar putea naște subponderal sau prematur,'' a explicat specialista.

Potrivit acesteia, lipsa vitaminei A afectează 20 de milioane de femei însărcinate din întreaga lume și 190 de milioane de copii la vârsta școlară. În Mexic, 87 % dintre femeile însărcinate au un deficit de vitamina D, iar 55 % dintre bebelușii născuți prematur cu o greutate sub un kilogram au carențe în ceea ce privește această vitamină.

De asemenea, 30 % dintre copiii din Mexic cu vârste între 5 și 11 ani au deficiență de vitamina A, iar procentul este mai mare - între 60 % și 70 % - când este vorba de adolescenți, a precizat Alicia Robledo, șefa serviciului de îngrijiri intensive a nou-născuților la Centrul Medical Național.

Lipsa oricăreia dintre aceste vitamine poate determina un risc mai mare de infecție perinatală sau de preeclampsie. Printre consecințele lipsei acestor vitamine în cazul bebelușilor se numără greutatea mai mică la naștere sau nașterea prematură, dificultăți respiratorii, probleme de dezvoltare și de creștere.

Specialista a recomandat un regim echilibrat și complet în timpul și după sarcină, precum și în perioada alăptării, și a sugerat un tratament complementar cu vitamine pentru viitoarele mame.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău