Majoritatea secțiilor de votare rămân practic inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități din R. Moldova (Revista presei)

  • 26 Octombrie 2023 10:24
Majoritatea secțiilor de votare rămân practic inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități din R. Moldova (Revista presei)

ZDG publică detalii despre foștii membri ai Partidului Democrat din Moldova din perioada lui Plahotniuc, care acum candidează la alegerile locale din 5 noiembrie pe listele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fondat în 2021 de fostul premier. Mai mult ca atât, vedeți cum a reacționat Ion Chicu, președintele PDCM după ce ZdG l-a telefonat pentru a discuta despre listele electorale ale partidului pe care-l conduce.

ZDG mai scrie astăzi despre cum votează romii, cât sunt de motivați să candideze la alegeri, dar și care sunt factorii care influiențează votul romilor. Publicația se referă și la votul persoanelor cu dizabilități senzoriale la alegerile locale, întrucât majoritatea secțiilor de votare rămân practic inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități din R. Moldova: nu există rampe de acces, toaletă adaptată, ușile sunt înguste, iar coridoarele – întunecate.

Ceasuri de lux, automobile subevaluate, donații grase ori declarații pur și simplu incomplete sau goale. Sunt doar câteva dintre bunurile care se regăsesc în declarațiile de avere și interese personale ale candidaților înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar în municipiile Chișinău și Bălți, observă portalul Anticorupție.md. Potrivit publicației, din totalul celor 42 de candidați acceptați în lupta pentru fotoliul de primar (27 pentru Chișinău, 15 - pentru Bălți), 12 sunt subiecți ai declarării, respectiv, urmau să prezinte la Comisia Electorală Centrală (CEC) o declarație de avere complexă. Mai exact, urmau să se conformeze modificărilor făcute în 2021 la Legea nr. 133 privind declararea averii și a intereselor personale. Aceasta îi obligă să indice nu doar sumele cu care au cumpărat bunurile, începând cu anul 2018, dar și valoarea lor reală.

NewsMaker scrie că Președinta țării a avut o întrevedere cu o delegație a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), venită în cea de-a șasea misiune de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova. Șefa statului a vorbit despre riscul interferenței străine în alegerile locale, problema finanțării ilegale a campaniilor și încercările de corupere a candidaților și alegătorilor. Președinta Maia Sandu a îndemnat observatorii să acorde o atenție sporită acestor acțiuni de a compromite alegerile libere și corecte.

Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Între timp, șase posturi de televiziune au fost amendate cu câte 72 000 lei pentru că au reflectat contrar legii campania electorală. Este vorba despre canalele: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV, adaugă NewsMaker.

Critici DURE la adresa „autointitulatei BOM”, subordonată Rusiei, după caterisirea preoților aderenți la Mitropolia Basarabiei, scrie Ziarul Național. „Un act SFIDĂTOR cu consecințe negative. Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă prin denumirea ei”, se arată într-o reacție a Mitropoliei Basarabiei. Sinodul BOM din 25 octombrie a decis, la insistența ÎPS Vladimir, că protoiereii Ilie Munteanu, Alexei Sîrbu, Teodor Pelin, Vasile Enachi, Ioan Gangan și Ioan Solonaru ar fi părăsit „samavolnic și neîntemeiat” structura subordonată Patriarhiei Moscovei, iar din acest motiv au fost caterisiți (destituiți n.r.).
Decizia de caterisire a respectivilor preoți este nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor, respectiv asupra opiniei publice din R. Moldova, prin dezinformarea în masă a celor neinformați temeinic din perspectivă teologică sau istorică”, se spune într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău